Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ebû Eyyub el-Ensari radiyallahu anh dan rivayet edilmiştir Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kim Ramazan orucunu tuttuktan sonra, Şevval ayında altı gün oruç tutarsa senenin tamamını oruç tutmuş olur.”(Müslim Sıyam Ebu Davud 2433 Tirmizi 759 İbn Mace 1716 sahih)

Ramazan orucunu tutup ta arkasından, Şevval ayında altı gün oruç tutan kimse, senenin tamamını oruçla geçirmiş olur.”  Bu hadis hükmü ilgili İmam Şafii İmam Ahmed b. Hanbel bu görüşteler onlara göre altı gün oruçu tutmak müstehabtır. Bu oruç ilgili daha faziletli olan bu altı günün bayram dan sonra peş peşe tutmalıdır. Bu altı günü ay buyunca da tutbilir, eğer dağınık tutcak olursa yavut ta şevval’in ilk günlerinden sonlarına doğru bırakacak olursa, yine Ramazan dan sonra arkasından altı gün oruç tutmanın faziletini elde etmiş olur. Şevval orucu ilgili İmam Malik ve Ebu Hanife göre ise mekruh demişlerdir bu görüş tercih edilen bir görüş değildir.

Hanbelî ve Şâfiî fakihleri, Ramazan orucundan sonraki altı günlük Şevval orucunun bir senelik farz oruca denk olduğunu belirtmişlerdir. Zirâ genel olarak nâfile oruçta bile kat kat ecir sâbittir. Çünkü yapılan her iyilik, on misliyle karşılık görür.

Ayrıca altı günlük Şevval orucunun faydalarından birisi de, Ramazan ayında tutulan farz oruçta meydana gelen kusur ve noksanlıkları telâfi etmesidir. Öyle ki hiç bir oruçlu, orucuna aksi yönde tesir eden kusur ve günah işlemiş olmaktan uzak değildir. Bilindiği üzere kıyâmet günü farz ibâdetlerde meydana gelmiş kusur ve noklanlıklar, nâfile ibâdetlerle telâfi edilecektir.

Ebu Sa’id el-Hudri radiyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:”Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa Allah, onun yüzünü, o bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.”(Buhari, 2840; Muslim, Sahih)

Şevval orucunu Ramazan borcundan önce tutmak caizdir. Zira Ramazan’da bir özre binaen oruç tutmayan kişi sanki oruç tutmuş hükmündedir. Bu sebeple o kişi de şu hadisin muhatabıdır: “Her kim Ramazan orucunu tutup ardından Şevval’den altı gün oruç tutarsa senenin tamamında oruç tutmuş olur.” Fakat Ramazan’da tutamadığı oruçları ise kaza eder.”

يجوز صيام التطوع قبل قضاء رمضان، قال به من السلف سعيد بن جبير وروي عن أحمد، وظاهر فعل عائشة أنها تؤخر القضاء إلى شعبان ويبعد أنها لا تتنفل.

Oruç tuttuğu için hayati durumu tehlikeye giren kişinin oruç tutması haramdır. Ebu Hureyre radıyallâhu anh bu durumu intihar saymıştır. Ondan şöyle bir rivayet gelmiştir: Şayet bu durumda ölürse cenazesini kılmam. Rivayet sahihdir.

‎يحرم الصوم على من غلب على ظنه تضرر حياته بالصوم، وعدّه أبو هريرة قاتلاً لنفسه، فجاء عنه أنه قال : (لو مات ما صليت عليه) وإسناده صحيح

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!