Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Şüphe yok ki Rablerinden korkuları sebebiyle titreyenler “Rablerinin ayetlerine iman edenler Rablerine ortak koşmayanlar Vermeleri gerekeni verirlerken Rablerinin huzuruna döneçekler diye kalpleri ürperenler  “İşte bunlar hayırlarda yarışırlar. Onlar işlerde ellerini çabuk tutanlardır.” (Mu’minun/ 57-58-59 60-61)

“Vermeleri gerekeni verirlerken Rablerinin huzuruna dönecekler diye kalpleri ürperenler..” Onlar bir şeyler verdikleri vakit bu verdiklerinin kendilerinden kabul edilmeyeceğinden korkarlar, endişe ederler. Çünkü onlar bir şeyler verirken, tasadduk ederken yerine getirilmesi gereken şartlar hususunda kusurlu davranmış olabileceklerinden korkarlar. Bu dikkat, ihtiyat ve titizlik türündendir.

Tirmizinin riveyet etiği hadis te; Âişe radiyallahu anh’a şöyle demiştir: Ey Allah’ın Rasulu “Vermeleri gerekeni verirlerken Rablerinin huzuruna dönecekler diye kalpleri ürperenler” buyruğunda hırsızlık yapan, zina eden, içki içen ve bunları yaparken  Allah’ Teala dan korkan kişiler mi kastedilmektedir? Dedim “Allah Rasulu şöyle buyurdu: “Ey Ebu Bekir’in kızı, ey sıddîkın kızı hayır. Kastedilenler namaz kılıp, oruç tutmak ve sadaka vermekle birlikte yine de (bunlar kabul edilmezler diyerek)  Allah’Teala dan korkanlardır.”(Tirmizi, 3175; Müsned, Sahih.)

Hasan Basri rahimehullah  ayetin tefsiri olarak şöyle demiştir: “Vallahi onlar Allah’ a itaat eden, bu hususta çok gayret gösterenler, buna rağmen geri çevrileceğinden korkanlardır. Muhakkak ki mümin iyilik ve korkuyu, münafık ise kötülük ve emniyeti bir arada bulundurur.”(İbn kesir sahih eser)

Hureyre radıyallâhu anh dan Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: ” Mumin saf temiz ve Cömert ikram sahibidir. Facir ise düzenbaz sahtekar ve alçak ve adidir.”(Tirmizi 1964: Ebu Davud edeb. 58 hasen)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!