Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Urve İbnu’l-Muğire Babasından şöyle rivayet etmiştir: Bir yolculukta Nebi sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikteydim, mestlerini çıkarmaya davrandım, ancak bana;
“Onları bırak. Çünkü ben temiz yani abdestliyken mestleri giydim” dedi ve mestleri üzerine meshetti.”(Buhari 206 sahih)
Sad İbn Ebî Vakkas radiyallahu anh Nebi sallallahu aleyhi ve sellemin mestler üzerine meshettiğini rivayet etmiştir. Abdullah İbn Ömer radiyallahu anh bu konuyu Babası Ömer ibn Hattab radiyallahu anh sormuş,oda;sana Sad İbn Ebî Vakkas radiyallahu anh dan bir şey rivayet edildiğinde artık bunu başkasına sorma” demiştir.”( Buhari 202)
Cafer İbn Amr İbn Ummeye ed-Damri babasının Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in Mestler üzerine mesh ederken gördüğünü rivayet etmiştir.(Buhari 204 sahih)

Evs b. Ebi Evs dediki Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem abdest alıp,ayakkabılarına mesh ettikten sonra namaz için kalktığını gördüm.”(Ebu Davud 160 Tirmizî 199 İbn Mace 167 Ahmed b 1971 sahih)

عن المُغِيرَة بن شعبة ، قال : تَوَضَّأَ النبيُّ ﷺ وَمَسَحَ على الْجَوْرَبَيْنِ والنَّعْلَيْنِ. هذا حديث حَسَنٌ صحيح. وهو قول غير واحد من أهل العلم. وبه يقول سفيان الثَّوْرِيُّ ، وابن المبارك، والشافعي، وأحمد، وإسحاق، قالوا : يمسح على الجوربين وإن لم تكن نعلين، إذا كانا ثخينين. وفي الباب عن أبي موسى . سمعت صالح بن محمد الترمذي ، قال : سمعتُ أَبا مُقاتل السَّمَرْقندِي يقول : دخلت على أبي حنيفة في مرضه الذي مات فيهِ ، فَدَعَا بِماءٍ فتوضأ ، وعليهِ جَوْرَبانِ ، فَمَسَحَ عَلَيْهِما ، ثُمَّ قَالَ : فَعَلْتُ اليَومَ شَيْئاً لَمْ أَكُنْ أَفْعَلُهُ؛ مَسِحْتُ عَلَى الجَوْرَبينِ ؛ وهُما غيرُ مُنَعَلَيْنِ ۹۹ – (صحيح)
Muğire b.Şuba radiyallahu anh’dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem abdest aldı ve çoraplarına ve ayakkabılarına mesh etti. “(Ebu Davud 159 Tirmizi 99 İbn Mace 559 Ahmed Musned 1970 sahih)
Ebu İsa Tirmizi rafimehulllah: Bu hadis hasen sahih demiştir. İlim ehlinden bir kısmının bu görüştedir.
Sufyan es-Sevri, İbn Mübarek, Şafii, Ahmed, ve İshak bunlardandır. “Ayakkabı gibi sağlam ve tabansız da olsalar çoraba meshedilir” demişlerdir. Bu bab dan Ebu Musa’dan da hadis rivayet edilmiştir.
Ebu İsa Tirmizi rahimehulllah Salih b. Muhammed et-Tirmizi dan işittim, Ebu Mukatil es-Semerkandi’den işittiğini söyledi ve şöyle dedi: “Vefat ettiği hastalığı günlerinde Ebu Hanife rahimehullah’ın yanına girdim,su getirtti,abdest aldı ayaklarında çorap vardı, çoraplarına meshetti ve şöyle dedi: Daha önce yapmadığım bir işi bu gün yapıyorum,sağlam tabanı olmadığı halde çoraplarımın üzerine meshettim.”(Tirmizi bab كتاب الطهاة 1 74)
Kab b. Abdullah dan Ali radiyallahu anh,bevl ettikten sonra,abdest alırken,çorap ve ayakkabıları üzerine,mest ettiğini sonra da namaz kıldığını gördüm.”(Abdurrezzâk Musannef 773)

Ebu’l Culas tan İbn Ömer radiyallahu anh çorapları ayakkabı üzerine meshederdi.”(Abdurrezzâk Musannef 776)

Mamer Katade ye “Enes b. Mâlik radiyallahu anh çoraplar üzerine meshedermiydi?” diye sorduğumda: “Evet mestlerde olduğu gibi,çoraplar üzerine de meshederdi” dedi.(Abdurrezzâk Musannef 779)
İbrahim Nehai İbn Mesud radiyallahu anh mestlerinin üzerine meshettiği gibi çoraplarının da üzerine de meshederdi.”(781)
Yahya el-Beka İbn Ömer radiyallahu anh’ın “çoraplar üzerine meshetme,mest üzerine meshetme hükmündedir” dediğini işittim.”(Abdurrezzâk Musannef 782)
Mestlerin birini dahi çıkarınca abdest buzulur. “İbn Kudâme el-Makdisi rahimehullah der ki:
“Meshedip,mesh müddeti bittiğinde veya müddeti bitmeden önce çıkardığında abdest bozulur. Abdest bozucu başka bir şey gerçekleşmemiş de olsa mesti çıkardıktan sonra racih olan kavle göre,tekrar abdest alması gerekir. Ayrıca ilim sahiplerinin çoğunluğu nezdinde,mestlerden birinin çıkarılması ile ikisinin birden çıkarılması hüküm olarak aynıdır. Mestin yırtılıp ayağın gözükmesi veya ayağın mestten çıkarılması ile müddet sona erer.” (EL-Muğni)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!