Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ebû Hureyre radiyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:”Hiçbiriniz Ramazandan bir veya iki gün önce oruç tutmasın. Ancak belli günlerde oruç tutmayı âdet edinmiş olup da (orucu Ramazan öncesine denk gelen) kimse, o gün de oruç tutabilir.”(Buhari, 1914; Müslim, Sahih)

İbn Abbas radiyallahu anhuma dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ramazandan (bir iki gün) önce oruç tutmayın. (Ramazan) hilalini görün­ce oruca başlayın. (Şevval) hilalini görünce de oruca son verin. Bulutlar, hilal; görmeye engel olursa gün sayısını otuza tamamlayın.”(Ebu Davud. 2327; Sahih.)

Ebû Hureyre radiyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasûlulla’ sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Şabanın ikinci yarısı girdiğinde artık oruç tutmayın.”(Ebu Davud. 2337; Tirmizi, 738; İbn Mace,1651; Sahih,)

“1-Şabanın ortasından yirmi sekizinci gününe kadar oruç tutmak: Bu günlerde oruç tutmak -âdeti gereği oruç tutanların haricindekilere- mekruhtur. Fakat bu, yukarıdaki hadisi sahih olarak kabul edenlerin görüşüne göredir. İmam Ahmed ise bu hadisi sahih kabul etmemiştir. Buna göre mekruhluk hali de söz konusu değildir.

2-Ramazandan bir veya iki gün önce oruç tutmak: Bu günlerde oruç tutmak ise âdeti gereği oruç tutan ve tuttuğu günler bu iki güne denk gelenlerin haricindekilere- haramdır.

3-Ramazandan olup olmadığı belli olmayan şüpheli günde (yevmu’ş-şek) oruç tutmak: Bu günde oruç tutmak, mutlak bir şekilde haramdır. Bu günde oruç tutmamak gerekir. Zira Nebi sallallahu aleyhi ve sellem bunu yasaklamıştır.”İbn useymin

Sıla b. Zufer radiyallahu anh dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Biz, şek şüpheli gününde  Ammar b. Yasir radiyallahu anh’in yanında idik. Pişirilmiş bir koyun getirildi. İnsanlardan bir kısmı onu yemekten uzak durdular. Bunun üzerine Ammar: “Bugün kim oruç tutarsa; Ebû’l Kasım’a  isyan etmiş olur” dedi.”(Ebû Dâvud, Savm: 10; Nesâî, Siyam: 37 İbn Mace, 1645; Sahih)

Ebû Hureyre radiyallahu anh dan rivayete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah sallallahu aleyhi sellem hilali görmeden  şek günü oruç tutmada acele etmeyi   yasaklamıştır.” ( İbn Mace. Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!