Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ebu Davud’dan gelen bir rivayette; Hafsa radıyalluhu anh’dan şöyle rivayet edilmiştir; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kim oruca şafaktan önce niyet etmezse onun orucu yoktur.” (Ebu Davud, 2454; Nesai, 2333; Tirmizi, 730; İbn Mace, 1700; Sahih)

Ramazanın ilk gecesi hilalin görüldüğü kesinleşmeden önce uyuyan ve geceden oruca niyet etmeyen kimse şafak söktükten imsak vaktinden sonra o günün Ramazan olduğunu öğrenirse bu durumda ne yapar? Bu günü kaza eder mi?

CEVAP: Ramazanın ilk gecesi hilalin görüldüğü kesinleşmeden önce uyuyan ve geceden oruca niyet etmeyen kimse şafak söktükten / imsak vaktinden sonra o günün Ramazan olduğunu öğrendiği zaman o andan itibaren oruç tutmaya başlar ve cumhura göre o günü daha sonra kaza eder. Bildiğim kadarıyla bu konuda sadece Şeyhülislam İbn Teymiyye muhalif kalmıştır. Çünkü o şöyle demektedir: Niyet bilgiyi takip eder. Halbuki o bilmemektedir. Bilmediği için de mazurdur. Geceden niyet etmeyi bilerek terk etmiş değildir, bilmemektedir. Bilmeyen ise mazurdur. Buna göre bildiği andan itibaren oruç tuttuğu zaman orucu sahihtir. Bu görüşe göre kaza etmesi gerekmez. Alimlerin cumhuru ise şöyle demişlerdir: “Hem oruç tutması, hem de onu kaza etmesi gerekir. Onlar bunu, o günün bir parçasını niyetsiz geçirmişlerdir.” diye açıklamışlardır. Bana göre o günü kaza etmek ihtiyata daha uygundur.” İbn Useymin

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!