Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

 SORU-: Kendisinden olan çocuklarıyla birlikte namaz kılmayan kocasının yanında kalan kadının hükmü nedir? Namaz kılmayan bir kimseyi evlendirmenin hükmü nedir?

CEVAP: Bir kadın ne cemaatle, ne de evinde namaz kılmayan bir koca ile evlendiği zaman nikâhı sahîh olmaz. Çünkü namazı terk eden kimse Kitap, Sünnet ve sahâbe sözlerinin de delâlet ettiği gibi kâfirdir. Nitekim Abdullah b. Şakik şöyle demiştir: “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’ın sahâbîleri namazın dışındaki amellerden hiçbirinin terkini küfür olarak görmezlerdi.”Kâfir bir erkeğin Müslüman bir kadınla evlenmesi helal değildir. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Eğer siz de onların inanmış kadınlar olduğunu öğrenirseniz onları kâfirlere geri döndürmeyin. Bunlar onlara helal değildir. Onlar da bunlara helal olmazlar.” (Mümtehine/10)

Nikâh akdi yapıldıktan sonra namazı terk olayı meydana geldiği zaman, tevbe edip İslâm’a dönmedikçe nikâhı fesh edilir. Bazı âlimler bunu iddetin bitimi ile takyit ettiler. Kadının iddeti tamamlandığı zaman yeni bir akit yapılmadıkça koca Müslüman olsa bile geri dönemez.

Kadının böyle bir kocadan ayrılması, ondan olmuş çocukları bile olsa tevbe edip namaz kılmadıkça onun kendisine yaklaşmasına izin vermemesi gerekir. Çünkü babalarının bu durumda çocuklarını yetiştirip yanında büyütme hakkı yoktur.

Bundan dolayı ben Müslüman kardeşlerimi, bu konudaki tehlikenin büyüklüğünden dolayı kızlarını ve velîsi bulundukları kimseleri namaz kılmayan kişilerle evlendirmekten ve bu konuda akraba ve arkadaş sevgisinden sakındırıyorum. Herkese için Allah’tan hidâyet istiyorum. En iyi bilen Allah’tır. Nebi Muhammed’e, onun ailesine ve arkadaşlarına salât ve selam olsun.” Bu fetva hicri 9.10.1414 tarihinde yazılmıştır.Fetva İbn useymin rahimehullah

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!