Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel


Allah’a hamd, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e ve ashabına ve güzellikle onlara tabi olanlara selam olsun. Bundan sonra;
Nefile oruçlar; Nebi sallallahu aleyhi sellem Pazartesi, Perşembe, orucu her ayın,on üç,on dört,on beşi günü, şaban ayında  çokca oruç tutardı. Muharrem orucunun fazileti diğer oruçlardan daha faziletlidir. Muharrem  ayının onuncu günü oruç tutmuştur. Yahudilerin onuncu günü oruç tutuğunu öğrenince eğer seneye yaşarsam onlara muhalefet olsun diye dokuzuncu ve onuncu gününü tutacağını söylemiş Nebi sallallahu aleyhi sellem ömrü  yetmemiş vefat etmiştir. Zilhicce yani Arefe orucu ise sünnet olan oruçların hepsinden daha faziletlidir. Şaban ayının orucu ile ilgili çok sahih hadis gelmiştir.
Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Ebu Seleme der ki: Aişe radıyallahu anha’ya: “Anneciğim! Bana Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in nafile namazından bahset” dediğimde: “Ramazan ayında olsun başka aylarda olsun sabah namazının ilk iki rekatı dahil onüç rekat namaz kılardı” karşılığını verdi.
Ona: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in nafile orucundan bahset” dediğimde de şu karşılığı verdi;”Bazen Rasulullah aleyhi ve sellem oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Aylar içinde en fazla orucu Şaban ayında tuttuğunu görürdüm. Şaban ayının çoğunu oruçlu geçirirdi.” (Buhari, 514, 537; Müslim, 1138; Ebu Davud, 3532; Tirmizi, 745; Nesai, 2186; İbn Mace, 2293; Ahmed Müsned, 10600; Sahih)
Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Aişe radıyallahu anh der ki: “Bazen Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Ramazan ayı dışında başka bir ayı tamamıyla oruçlu geçirdiğini görmedim. Aylar içinde en fazla orucu Şaban ayında tuttuğunu görürdüm.” (Buhari, 1969; Müslim, 1156; Ebu Davud, 2334; Malik, 309; Ahmed Müsned, 10605; Sahih)

Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Aişe radıyallahu anh’dan: Nebi sallallahu aleyhi ve sellem senenin diğer aylarında Şaban ayında tuttuğu kadar oruç tutmazdı. Şaban ayının tümünü oruçlu geçirirdi ve: “Gücünüzün yeteceği amelleri yapmaya çalışın. Zira siz bir amelden usanmadıkça Allah size sevap vermekten usanmaz.” buyururdu.
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in en sevdiği ameller, az da olsa devamlı olan amellerdi. Nafile olan bir namaza başladığı zaman da onu devamlı olarak kılardı.” (Buhari, 1969; Ebu Davud, 2336; Tirmizi,736; Nesai, 2179; İbn Mace,1710; Ahmed Müsned, 10606; Sahih)
Ebu Davud’dan gelen rivayette; Aişe radıyallahu anh’dan: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in oruç tutmayı en çok sevdiği ay, Şaban ayıydı. Öyle ki çoğunu oruçlu geçirir, hatta Ramazan ayına bağlardı.” (Ebu Davud, 2431, Nesa, Ahmed Müsned, 10611; Sahih)
İbni Mace’den gelen rivayette; Ummu Seleme radıyallahu anh’dan: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Şaban ve Ramazan aylarını oruçlu geçirirdi.” (Nesai, 2312; İbn Mace, 1648; Ahmed Müsned, 10622; Sahih)
Ebu Davud’dan gelen rivayette; Ummu Seleme radıyallahu anh’dan: “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Şaban ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmezdi. Bazen Şaban ayının tümünü oruçlu geçirir, Ramazan ayına bağlardı.” (Ebu Davud, 236; Nasai, 2313; Ahmed Müsned, 10624; Sahih)
İmam Ahmed’den gelen rivayette; Usame b. Zeyd radıyallahu anh’dan: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bazen peş peşe o kadar uzun süre oruç tutardı ki artık oruca hiç ara vermeyecek diye düşünürdük. Bazen de oruca o kadar ara verirdi ki haftada sadece iki gün oruç tutardı. Bu iki günü de oruç günleri olsa da olmasa da hep oruçlu geçirirdi. Şaban ayında tuttuğu orucu da başka hiçbir ayda tutmazdı. Bir defasında ona: “Ey Allah’ın Rasulu! Bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutuyor, bazen de artık hiç tutmayacaksın gibi oruca ara veriyorsun. Ancak haftanın iki gününü mutlaka oruçlu geçiriyorsun” dediğimde: “Hangi iki gün” diye sordu. “Pazartesi ve Perşembe günleri” karşılığını verdiğimde de Allah Rasulu sallallahu aleyhi vesellem: “Bu iki günde kulun amelleri Allah’a sunulur. Bende amellerimin,ben oruçlu iken Allah’ın huzuruna çıkmasını isterim” buyurdu. Ona: “Şaban ayında tuttuğun orucu başka aylarda tuttuğunu göremiyorum” dediğimde de şöyle buyurdu: “Şaban ayı, Ramazan ile Recep ayları arasında insanların önemsemedikleri bir aydır. Oysa bu ayda kulun amelleri Allah’a sunulur. Ben de amellerimin ben oruçlu iken Allah’ın huzuruna çıkmasını isterim.” (Ahmed Müsned, 10625, Nesai, 2317; 23118; Sahih)
Usame ibni Zeyd radıyallâhu anh Rasulullah sallâllâhu aleyhi ve sellem şu soruyu soruyor: “Ey Allah’ın Resulu! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Rasulullah sallâllâhu aleyhi ve sellemşöyle buyururlar: “Bu Receb ve Ramazan ayları arasında insanların gafil bulundukları bir aydır. O ayda ameller, Alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”(Nesai, 2359 Hasen)
Oruç farz olsun nafile olsun ancak takva sabır sakınmak için teşri kılınmıştır. Oruç nefsi tezkiye etmek Allah azze ve celleye şükür etmek ve yakını etde emek için emir ve tavsiye edilmiştir. Oruç çok önemli bir ibadettir.Allah azze ve celle bunu bir imtihan sebebi de kılmıştır,kim bu imtihanı sabir ederek Allah Tealanın yardımı ile kazanır kimide bu imtihanı sabretmeyerek kaybeder,ahirette ise ziyan edenlerden olur. İmtihan; Allah’ın insanları denemek için verdiği maddi ve manevi sıkıntı,dert, külfettir.bu imtihanı ise ancak Allah Tealaya şirk koşmadan ibadet ve sabır ile elde edebiliriz.
”Allah Azze ve Celle’ye hamd, Rasulullah sallahu aleyhi ve sellem’e ,O’nun ailesine ve ashabına salat ve selam olsun.” A.Kadir GÖREN

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!