Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Görmedin mi Allah nasıl bir misal getirdi: Güzel bir sözü, kökü yerde sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaca benzetti.”(İbrahim 24)
“O ağaç Rabbini izniyle zaman yemişini verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara misaller getirir.”(İbrahim 25)
“Kötü bir sözün misali, gövdesi yerden koparılmış, o yüzden ayakta durma imkanı olmayan bir ağaca benzer.”(İbrahim 26)
Ali b. Talha, İbn Abbas radıyallâhu anh dan şöyle nakleder: “Güzel söz” Allah’tan başka hak ilah bulunmadığına şahitlik etmektir. “Güzel ağaç” ise mü’mindir. “kökü yerde sabit” olan şey mü’minin kalbindeki Lâilâhe illallah’tır.”(Taberi İbn Kesir sahih eser) Ayette “dalları gökte” denilmiştir; çünkü mü’minin ameli göğe Lâilâhe illallah sayesinde yükselir. Aynı şekilde Dahhâk, Said b. Cübeyr, İkrime, Katâde ve daha bir çoğu da bunun gibi şöyle demişlerdir: Buradaki misal mü’min hakkındadır. Onun sözü hoş, ameli salih amellerdir. Mü’min hurma ağacı gibidir. Ondan sabah akşam her an ve vakitte göğe salih amel yükselir.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)
Kötü bir sözün misali, gövdesi yerden koparılmış” yani kökünden sökülmüş “o yüzden ayakta durma imkanı olmayan” yani kökü ve sebatı olmayan “bir ağaca benzer. ” Küfür de böyledir. Onun kökü de dalları da yoktur. Kafirin hiçbir ameli (Allah’a) yükseltilmez ve ondan hiçbir şey kabul edilmez
Allah iman edenleri hem dünyada hem âhirette o sabit söz üzerinde sağlam bir şekilde tutar. Zalimleri ise Allah saptırır. Allah dilediğini yapar.”(İbrahim 27)
İmam Buhârî, Berâ b. Azib radıyallâhu anh dan şöyle nakleder; Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müslüman, kendisine kabirde sorulduğunda Allah’ın bir hak ilah ve Muhammed’in O’nun elçisi olduğuna şehadet eder. İşte Allah’ Teala’nın “Allah iman edenleri hem dünyada hem âhirette o sabit söz üzerinde sağlam bir şekilde tutar. ” buyruğu budur.” (Buhari, 4699; Müslim, Ebu Davud, 4750; Tirmizi, 3120; Nesai, Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!