Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Allah sizden iman edenleri ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltsin.Allah yaptıklarınızdan haberdardır.’’(Mücadele/11)

‘’(De ki)Rabbim , ilmimi artır.’’ (Taha /114)

Bab 1 Kitabul ilim

İLİM SÖZ VE AMELDEN ÖNCE GELİR BABI

Çünkü ‘’ Bil ki : Allah’tan başka hak ilah yoktur.’’ (Muhammed/19) ayetinde Allah Teala ilim ile başlamıştır. Ayrıca alimler Nebilerin mirasçılarıdır, onlar ilmi miras olarak alırlar . Kim ilmi alırsa büyük bir pay almıştır. Kim ilim talebi için bir yola girerse Alah onun cennete doğru yolunu kolaylaştırır.

Allah’ azze ve celle: ‘’Allah’tan kulları içinde ancak alimler korkar.’’ (Fatır/28)

“Biz bu misalleri insanlar için veriyoruz.Onlarıda ancak ilim sahibi olanlar anlayabilir.’’ (Ankebut/43)

(kafirler dediler ki ): Eğer işitseydik veya aklımızı kullansaydık şimdi alevli cehennemin halkından olmazdık. ‘’(Mülk/10)

‘’De ki : Hiç bilenlere bilmeyenler bir olur mu ?.’’(Zümer/9) buyurmuştur.

Nebi de sallallahu aleyhi ve sellem :’’ Allah kimin için hayır dilerse onu dinde fakih/anlayış sahibi kılar’’ buyurmuştur. İlim ancak taallümledir(öğrenmeye çalışmakla elde edilir)

Ebu Zer radiyallahu anh şöyle demiştir:  ’’şuraya kılıcı koysanız , ben daha başımı kesmenizden önce Nebi’den sallallahu aleyhi ve sellem duyduğum bir hadisi iletebileceğimi bilsem bunu yaparım .’’

İbn Abbas radiyallahu anh şöyle demiştir : Ayette yer alan ‘’ Rabbaniler olun.”(Ali İmran/79) ifadesi ‘hakim ve fakih olun ‘’ anlamına gelir . Büyüğünden önce küçük bilgi ile insanları terbiye eden kişiye ‘’Rabbani ‘’ denir .”

Bazı müslümanların amel ,ilimden önce gelir şeklindeki görüşleri Allah Azze ve Celle’nin kitabına Rasulullah sallallahu aleyhi v sellemi’in sünnetine ve alimlerin görüşlerine aykırıdır. Alemlerin Rabbine hamd olsun.”

İLİM KİTAPLARDAN ÖĞRENİLİR Mİ? ŞEYH MUHAMMED B. SALİH EL-USEYMİN RAHİMEHULLAH

Soru: Faziletli Şeyh’e soruldu. Husûsen -azlıkları sebebiyle- kendilerinden ilim almak zorlaştığı zaman, âlimlerden değil de sadece kitaplardan ilim almak câiz midir? Birilerinin söylediği: ‘Kimin şeyhi kitabı ise, onun yanlışları doğrularından fazladır.’ sözü hakkında görüşünüz nedir?

Şeyh şu sözleriyle cevap verdi: Şüphesiz ki ilim, hem âlimlerin yanında talep edilerek hem de kitaplardan talep edilerek tahsîl edilir. Çünkü âlimin kitabı da, bizzat âlimin kendisidir. Kitabının içerisinde sana anlatan odur. İlmi, ehlinin yanında taleb etmek hususunda kişinin ma’zereti varsa,  bu durumda ilmi, kitaplardan taleb eder. Ancak, ilmin âlimler yoluyla tahsîl edilmesi, kitaplar yoluyla tahsîl edilmesinden [maksada ulaştırması açısından] daha yakın ve kolay bir yoldur. Çünkü kitaplar yoluyla ilim almak hem daha yorucudur ve hem de gerçekten çok büyük bir çabayı ve çalışmayı gerektirir. Ayrıca ilim ehlinin koyduğu şer’î kâide ve kurallar gibi bazı şeyler ona gizli kalır. O kişinin mutlaka ilim ehlinden, imkân nisbetinde kendisine döneceği bir merci’si olması gerekir.

‘Kimin yol göstericisi kitabı ise, onun yanlışları doğrularından fazladır.’ sözüne gelince; bu söz, ne mutlak olarak doğru ne de, mutlak olarak yanlıştır. Şöyle ki; bir insan gördüğü her kitaptan ilim alırsa, şüphesiz ki çokça hata yapar. Ama ilim alma hususunda; doğruluğu, güvenilirliği, eminliği ve ilmi ile bilinen kimselerin kitaplarına i’timâd eden kişinin hataları çok olmaz. Bilakis, sözlerinin çoğunda hakka isâbet eder.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!