Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

باب امامة العبد والمولى وكانت عائشة يومها عبدها ذكووان المصحف

Aişe radiyallahu anh kölesi Zekvan mushaftan okuyarak Aişe radiyallahu anha namaz kıldırdı.”(Buhari Muallak kesinlik sıgası ile Ezan babi 54 sahih)

عن ابن التيمي أبيه عائشة كان تقرَأ في المصحف وهي تصلي

İbn’t-Teymi Babasından rivayet etmiştir; Aişe radiyallahu anh Namaz kılarken mushafa bakarak okurdu.”( Musannef 3930)

ابو سعيد عن الحسن سمعته يقول لا بأس ان يؤم الرجل في شهر رمضان وهو يقرأ في المصحف

Ebû Saîd Hasen Basri rahimehullah tan işitim şöyle dediki: Herhangi bir kişi Ramazan ayında,mushafa bakarak okuyup,namaz kıldırmasında sakınca yoktur.”(Musannef 3929)

عن اييوب قا كان ابن سيرير يصلي المصحف إلى جنبه فااذا تردد نظر فيه

Eyyub der ki: “İbn Sîrîn’i namaz kılarken mushafı yanında bulundurur, şaşırdığı zaman ona bakardı.”(Musannef 3931)

Terâvih, Teheccud, namazı ve Küsûf namazında Kur’an’ı yüzünden okumak câiz midir, yoksa değil midir? Cevap metni Allah’a hamd olsun. İmama uyanlara (cemaate) Kur’an’ın tamamını dinletme imkânı sağladığı için Ramazan’da Terâvih ve kıyam namazında Kur’an’ı yüzünden okumakta bir sakınca yoktur.

Ayrıca Kur’an ve sünnetten şer’î deliller, namazda Kur’an okumanın meşrû olduğuna delâlet etmiştir. Bu kıraat, ister Kur’an’ı yüzünden okumak şeklinde olsun, isterse ezberden olsun, her iki durumu da kapsamaktadır.Nitekim Mü’minlerin annesi Âişe Allah ondan râzı olsun azatlı kölesi Zekvân’a, Ramazan’da terâvih ve kıyam namazında kendisine namaz kıldırmasını emretmiş, Zekvân’da,Kur’an’ı yüzünden okuyarak ona namaz kıldırmıştır. İmam Buhârî Allah ona rahmet etsin, bu hadisi sahihinde muallak (yani râvileri zikretmeden) ve kâle (yani dedi ki) lafzıyla zikretmiştir.”(Abdulaziz B. Baz Allah Teala Ona rahmet Etsin-, “Fetâvâ İslâmiyye)

 Nafile namazlarda,Mushaftan okuyarak namaz kılmak caizdir. İbn Sirin, Hasan el  Basri, El-Hakem, ve Ata b. Rebah da bu görüştedir. Enes b. Malik namaz kılarken,arkasında biri elinde mushaf tutup beklerdi. Enes kıraatte şaşırınca,Mushafı açardı. İmam Malik de Ramazan ayında geceleri ihya etmek için buna cevaz vermiştir.

Bize Ebu Bekr haber etti Ebu Davûd’un İmam Ahmed b. Hanbel rahimehullah’in

أخبرنا أبو بكر قال أبو داود سمعت أحمد سئل عن الرجل يؤم في شهر رمضان في المصحف؟ فرخص فيه،

Ramazan ayında,elinde Mushaf ile namaz kıldıran bir adam hakkında sorulduğunu duydum. Dedi İmam Ahmed ona bu konuda ruhsat verdi. (Yani kaldırabilir dedi) “(El-Mesail Ebi Davud, 443) Mushatan okuyarak namaz kılmak nafile namazlar içindir, farz namazlar için değildir.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!