Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“İnsan üzerinden öyle uzun bir süre geçti ki o, anılmaya değer bir şey değildi.”İnsan/1)
Allah bu surede insanın ilk durumunu, sonunu ve orta dönemlerdeki halini sözkonusu ederek; onun üzerinden “uzun bir süre geçti”ğini bildirmektedir. Bu süre var olmadan önce ve henüz yokluk halinde ikenki dönemini dile getirmektedir. “Ki o” bu süre zarfında “anılmaya değer bir şey değildi.” Allah Teala onu yaratmayı dileyince babası Adem aleyhisselam’i çamurdan yarattı, sonra da ardı arkasına onun neslini var etti. Ve Adem aleyhisellam’ çamurdan yaratınca belli bir süre ruh vermedi işte bu ayet bunu kast ediyor Allah alem.
Bu hadiste bu ayeti açıklıyor. Müslim ve Ahmed’den gelen rivayette; Enes radıyallahu anh’dan rivayet ederek Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu söyledi: “Allah Azze ve Celle, Adem’in bedenini çamurdan yarattığında, kendi dilediği bir müddet kadar onu ruhsuz olarak bıraktı. İblis (o ruhsuz) cesedin etrafında dolaşmaya başladı. İçinin boş olduğunu görünce, onun hiçbir şeye sahip ve muktedir olamayan bir mahluk olduğunu anladı.” (Muslim, 2611; Ahmed, Müsned, 24575; Mustedrek, 4045; Sahih)

(إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا)
“Muhakkakki biz insanı karışık bir nutfeden yarattık. Onu sınar dururuz. Bu nedenle onu işiten ve gören yaptık.”(el İnsan 2)
أمثاج karışık demektir المثج والمثيج birbirine
karışmış seye denilir İbn Abbas radıyallahu anh karışık bir nutfeden buyruğu arkeğin suyu ile
kadının suyunun bir araya gelip karışması sonra da bir aşamadan bir başka aşamaya bir halden bir diğer hale bir renkten öbür renge geçmesi demektir. İkrime Hasan er-Rebi b. Enes de aynı şekilde “emşac” erkeğin suyunun, kadının suyuna karışmsıdır, demişlerdir.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)
قال ابن عباس في قوله : ( من نطفة أمشاج ) يعني : ماء الرجل وماء المرأة إذا اجتمعا واختلطا ، ثم ينتقل بعد من طور إلى طور ، وحال إلى حال ، ولون إلى لون . وهكذا قال عكرمة ، ومجاهد ، والحسن ، والربيع بن أنس : الأمشاج : هو
ااختلاط ماء الرجل بماء المرأة . الطبري

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!