Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

الحمدالله رب العالمين و الصلاةو السلام علئ اشرف الانبياء والمرسلين اما بعد
Hamd alemlerin Rabbi Allah’a, salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun. Bundan sonra;
İslam dinine bidatler ve hurafeler sokmaya çalışanlar islam akidesine önem vermeyen Rafizi ve sofilerdir, bu iki taife Tevhide önem vemezler şirkin aslı nedir şirk nedir onlar için bir önemi yoktur. Bu iki taife huraferle islam beldelerini uydurulmuş rivayetlerle iftiralarla ve şirke küfre sokacak sapkın görüşlerle ifsat etmişleridir, bunlara tabii olan halkların çoğunluğu cahalet içinde bırakılmış kuran ve sünneti beyan edildğinde ise cahil halklar ilim ehline ve davetcilere mekke müşrikleri gibi siz dinimizi değiştiyorsunuz diye iftara atmaktadırlar, halbuki bu insanlar Tevhid ehli değilleridir. Rafizi ve Sofilerın hocalarının en büyük sarmeyeleri Tevhid ehline iftira atmalarıdır, bu fasık ve zındıkların en büyük sermayesi Tevhid ehlini ajanlıkla itham etmeleridir, halbuki bu fasıklar küfür,şirk içindeler ve islam şeriatini inkar eden akidesi küfür ve şirk olan liderlere itaat eden iki taifedir.
Receb Allah Teala’nın haram aylarından birisidir. Ancak bu ay içinde özel olarak bir oruç, namaz ve gece hakkında faziletini dair hiç bir sahih hadis yoktur.
Şeyhülislam İbn Teymiyye rahimehullah derki:
Receb ayı orucu ile ilgili hadislerin tamamı zayıftır, bilakis uydurmadır. Hiçbir ilim ehli bu hadislere dayanıp ve ordan hüküm çıkarmamıştır.
Ömer İbn Hattab radiyallahu anh’dan gelen sahih bir rivayette; Receb ayında ellerini yemeğe koymalarını yani yemek yemeleri için insanları zorluyordu ve diyorduki; ‘Receb ayını Ramazana benzetmeyin’.
وروى ابن أبي شيبة في مصنفه عن خرشه بن الحر قال: رأيتُ عُمَرَ يَضرِبُ أكُفَّ النَّاسِ في رَجَبٍ، حتى يَضَعوها في الجِفانِ، ويقولُ: كُلُوا؛ فإنما هو شهرٌ كان يُعَظِّمُه أهلُ الجاهليَّةِ
Haraşe b. el-Hurr anlatıyor: “Ömer radıyallahu anh Receb ayında (oruç tutan) insanların ellerine vurduğunu gördüm. kablara koyup dağıttı ve dedi ki : “Bunlardan yiyiniz. Çünkü bu ay, cahiliyye halkının ta’zim ettiği bir aydır.” (İbn Ebi Şeybe Musannef 9853 sahih Mecmu’ul Fetâvâ 25/290)
İmam İbn Receb Hanbeli rahmehullah derki: Receb ayı orucunun fazileti hakkında ne Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’den ve ne de onun sahabelerinden sahih bir hadis varit olmamıştır.” (Letâifü’l-Meârif / 228)
İbn-i Hacer rahimehullah “Tebyînu’l-Acebi Bimâ Verade Fî Fadli Receb” adıyla bir kitap telif etmiş ve recep ayı ile ilgili olarak şöyle demiştir:
“Ne Receb ayının fazîleti, ne Receb ayının orucu, ne bir bölümünün belirli bir orucu, ne de bu aya özel bir gecenin ihyâ edilmesi hakkında huccet kabul edilebilecek hiçbir sahih hadis gelmemiştir.Nitekim bu konuda Hâfız Ebu İsmail el-Herevî benden önce kesin görüşünü belirtmiştir. Biz de hem ondan, hem de başkasından bu konuda sahih senedle rivâyet ettik. Fakat ilim ehli, uydurma olmadığı müddetçe zayıf olmasına rağmen bu ayın fazîletleri hakkında zayıf hadisleri zikretmekte gevşek davranmaları yaygın hâle gelmiştir. Bununla birlikte bu hadislerle amel eden kimsenin, bu hadislerin zayıf olduğuna inanması ve kişinin zayıf hadisle amel etmemesi ve meşrû olmayan bir şeyi meşrûlaştırmış olmaması veyahut da bazı cahillerin bunun sahih sünnet olduğunu zannetmemeleri için bunu insanlar arasında yaymaması şarttır.” (Tebyînu’l-Acebi Bimâ Verade Fî Fadli Receb”, s: 11)
İbn-i Kayyim ise bu konuda şöyle demiştir:”Recep ayında oruç tutma ve bazı gecelerini ibâdetle geçirme konusunda zikredilen bütün hadisler, yalan ve iftirâdır.
İbn Kayyim Recep ayının ilk cuma gecesi kılınan Regaip namazı hadiside bunlardan biridir. Bu namaz ilgili hadisler hepsi uydurulmuş ve Nebi sallallahu aleyhi ve selleme iftiradır.

Mesela; Saduk biri olan Abdurrahman b. Mende’nin bu hadisi uyduran İbn Cehdam, Ali b. Muhammed b. Said el Basri, Babası, Halef b. Abdullah es-Sanani Humeyd et-Tevil, Enes yolu ile merfu olarak rivayet ettiği:
ورجب شهر الله وشعبان شهرى رمضان امتى
Receb Allah’ın Şaban benim Ramazan ümmetin ayıdır” (Mevzuat 2/124 Tenzih 1/164,251: Tezkere 116: Keşul Hafa 1/510,580 uydurma)
hadisi gibi

Yine bu hususta
لاتغفلو عن أول جمعة من رجب فإنها ليلة تسميها الملائكة الر غائب
Recebin ilk cumasından gafil olmayın çünkü meleklerin “Ragaib diye adlandığı gecedir.”(Mevzuat 2/124 Tenzihuş-Şeria 290 Esrar 460: Beğavî Sünne 460 uydurma)
Hadisde böyle uzunca anlattığı bir uydurmadır.

İbnu’l Cevzi derki: Bu rivayet sebebi ile ibn Cehdami Âlimler itham ettiler, onu yalancılıkla nispet ettiler. Ben El hafız Abdul Vehhâbı “Bu hadisin ricalı meçhuldur. Bunu bütün kitablarda aradım ama bulamadım” derken duydum. Hafızlardan biri de “Belkide onlar henüz yaratılmışlardır” diyor.

Receb ayında tutulan oruç ile o ayın bazı gecelerinde kılınması tavsiye edilen namaza dair bütün Hadîsler de yalan uydurma ve iftiradır. Nitekim:

من صلى بعد الغرب اول ليلة من رجب عشرين ركه جار على الصر اي بلا حساب
“Kim Recebin ilk gecesi akşamdan sonra yirmi rekat kılarsa.. Sıratı hesapsız gecer.” hadisi böyle bir uydurmadır.”(Mevzuat 2/123: Tenzih 2/80: Esraril merfua 461 uydurma)

من صام يوما من رجب وصلى أربع ركعات يقر أفي اول ركعة مئة مرة آية الكر سي وفي الثانية مئة مرة قل هو الله أحد لم يمت حتى يرى مقعده من الجنة
“Kim Receb ayında bir gün oruç tutar ve birinci rekatında yüz kere ayetelkursi,ikinci rekatında bir kere ihlas süresi okuyarak dört rekat namaz kılırsa Cennetteki makamı görmeden ölmez.”(Esraril merfua 461: Tenzih 2/89 uydurma) Hadisi de bunlarındandır.
“Receb ayında kim şu kadar oruç tutar şu kadar…”(İbn Hacer Tebyinul Aceb 3435 uydurma) diye devam eden hadisler uydurmadır.
Bu konuda doğruya en yakını İbn Mace nin süneninde rivayet ettiği hadis:
أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن صيام رجب
“Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Receb Ayının orucunu yasakladı.”(İbn Mace 1743 ancak ibn Mâce nin senedinde ittifakla zayıf ravi olan Davud b.Ata vardır zayıf) hadisidir.

Şabanın yarısındaki gece namazı hadisleride bu uydurmalardandır. Şu hadisler misallerdir: Ya Ali kim şabanın yarısında gece ihlas okuyarak yüz rekat kılarsa o geceki bütün dileklerini Allah kabul eder. diyerek ölçüsü tartısı olmayan lafların bu yalancı şöyle sürdürür.” Ona yetmiş bin tane huri verilir ki her hurinin yetmiş bin kölesi yetmiş bin hizmetçisi olur.”(Tenzihuş-Şeria 2/92: El-Fevaid 50: Mevzuat 2/27 uydurma)

Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine dair olan ilim kokusunu koklayıpta bu türlü hezeyanlara kanan,bu namazları kılan kimselere hayret etmemek elde değil.
Şaban ayı ve diğer bidat namazlar İslam tarihinde hiçri dördüncü asırdan sonra ortaya atıldı, Mescidi Aksa ile başladı ve onun hakkında pek çok şeyi uyduruldu.

Bunlardan biride şudur: Kim Şaban ayının ortası gecesinde bin kere ihlas suresini,yüz rekat namazda olursa… Hadis de böyle uzunca devam eder. İşte orada Allah Teala ona yüz melek gönderirki kendisine müjdeler”…diye devam eder.”( Mevzuat 2/29: Asaril merfua 308 uydurma)
“Kim Şaban ayı ortasındaki gecede her rekatinda otuz defa ihlas okuyarak on iki rek’at namaz kılırsa, ev halkından cehennemi hak etmiş on tanesine şefaat olunur.”(İhhaf 3/426: Esrar 462: Mevzuat 2/129 Elleali el mansua 2/31 uydurma) diğer buna benzer hadisleri hiç biri sahih değildir.
Uydurma kaidelerden birinde hadis lafzının çirkinliğidir, İşitince kulak iğrenir insan tabiatı onu red eder,zeki kimseye anlamı çırkın gelir.”(el-Menâru’l-Munîf; s: 96.)4
عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ رَجَبٌ قَالَ: (اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ)
Enesb. Malik radıyallahu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem şöyle buyurmuştur; “Allâhʼım! Receb ve Şâban’ı bize mübârek eyle! Bizi Ramazan’a kavuştur.”(Ahmed Musned zayif)
وهذا إسناد ضعيف، زياد النميري ضعيف، ضعفه ابن معين. وقال أبو حاتم: لا يحتج به. وذكره ابن حبان في الضعفاء وقال: لا يجوز الاحتجاج به. “ميزان الاعتدال
Bu rivayet zayıftır. Ziyad el-Numeyri zayıftır, İbn Ma’in zayıf olarak saymış. Ebu Hatim şöyle dedi: Delil olarak kullanılmaz. İbn Hibban bunu zayıflar arasında zikretmiş ve şöyle demiştir: Bunu delil olarak kullanmak caiz değildir. “Mîzânü’l-iʿtidâl fî naḳdi’r-ricâl” (2/91)
والحديث ضعفه النووي في “الأذكار” (ص189)، وابن رجب في “لطائف المعارف
Hadis, Nevevi tarafından “El-Eskar”da (s. 189), İbni Receb ise “Latifu’l-Me’arif”de (s. 189) de zayıf demiştir.
وقال البخاري: منكر الحديث وقال النسائي: منكر الحديث
İmam Buhari rahimehullah şöyle demiştir: Hadis Münkerdir. Nesa’i dedi ki: Bu hadis Münkerdir.

Osman b. Hakim el Ensari  takdis edip dedik; Said b. Cubeyr rahimehullah recep ayı orucu hakkında soru sordum. Soruyu sorduğum gün biz receb ayın da idik şöyle dedi;  Abdullah ibn Abbas radıyallahu anh şöyle derken dinledim; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Biz bir daha oruç bırakmayacak kadar deyinceye kadar oruç tutardı, biz bir daha tutmayacak kadar deyincye kadar da ara verip oruç tutmazdı.”(Müslim 1157)

İmam Nevevi derki; “Said b. Cubeyre Receb ayı orucu hakkında soru sordum…” İfadelerin zahirinden anlaşıldığı üzere Said b. Cubeyr’in böyle bir istidlal yapmaktan maksadı muayen olarak bu ayın orucunun yasaklanmadığı gibi hakkında mendupluk ifade eden bir hususun da olmadığını söylemektedir. Aksine bu ayın da hükmü diğer aylar gibidir. Receb ayı orucu hakkında muayen olarak herhangi bir teşvik ve bir nehiy sabit değidir.”(Sahihi Muslim şerhi el-Minhac)  


Sonuç olarak bu dini kendi hevamıza göre değil, deliller ışığında ve muteber alimlerimizin ortaya koydukları hakikatler ışığında yaşamamız gerekmektedir. Buna binaen bu mübarek ayda var olduğuna inanılan özel oruç ve namazların dinimizde yeri yoktur. Ancak bir kimse pazartesi, Perşembe günleri oruç tutabilir ve geceleri teheccud namazı kılabilir. Bu ibadetleri Recep ayına özel değil, genel olarak yapar.”
İmam Nevevî şöyle demiştir: Allah bu (Regâib) Namazını uyduranı, onu icat edeni kahretsin ona lânet etsin) Çünkü bu sapıklık ve bilgisizlikten ibaret münker bir bid’attir. Bu namazda münker olduğu açık pek çok husus da vardır. Hatta imamlardan bir topluluk böyle bir namazın çirkin görüldüğü, bunu kılanın ve bunu bid’at olarak ortaya koyanın dalâlette olduğuna, bunun çirkin ve batıllığının, bunu yapanın dalâlette olduğunun delillerinin sayılamayacak kadar çok olduğuna dair oldukça nefis eserler telif etmişlerdir.” (el-Minhâc Şerhu Sahihi Müslim)
Birde bu ayda en çok zikredilen Miraç olayıdır . Halbuki Miraç olayı Recep ayında olmamıştır.
İmam İbn Useymin rahmehullah derki ;
Birçok insanların yanında meşhur olan İsra ve Miraç olayı Recep ayında vuku olduğunu hatta bu ayda 27. gecesine tekabül ettiğini söylenir, halbuki bu kesinlikle Sahih değildir. Sağlam olan görüşe göre İsra ve Miraç Rebiyyulevvel ayında gerçekleşmiştir. Her halükarda bu Recep ayının 27. Gecesinde Miraç olayını kutlamak, özel bir ibadet etmek Bid’at’tır ve onun aslı yoktur. Bu kutlama, ne Nebi sallallahu aleyhi ve sellem döneminde ve nede sahabeler döneminde gerçekleşmemiştir.”
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem kendisine yalan isnat etmeyi yasakmıştır; Buhari ve Msülim’den gelen sahih bir rivayette; Muğire radıyallahu anh dedi ki: Rasalullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim: “Benim adıma yalan uydurmak herhangi bir kimse adına yalan uydurmak gibi değildir. Benim adıma kasten yalan uyduran bir kimse cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Buhari, 1291; Müslim, 2154; Tirmizi, 1000; Sahih)
Ey Allah’ın kulları! Üzerimize farz olan, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in sahih sünnetine uymak, O’nun yoluna tutunmak, O’nun diktiği şeye bağlı olmak, O’nun izinden gitmek, her bidatten, sapıklığın bütün çeşitlerinden ve şekillerinden tamamen sakınmaktır. Nebi sallallahu aleyhi sellem’in sahih hadislerine kimse önem vermiyor,hadisler kitablık raflarında duruyor ve sahih sünnete davet eden ise halklar tarıfından kerih görülüyor. Bu asırda yaşayan insanların çoğunluğu kuran sünneti kerih görüyorlar bu açık bir küfürdür bunların şerinden Allah Teala’nın sığınırız.” Allah’ın salat ve selamı Rasul’unun üzerine olsun. Dualarımızın sonu, hamd ancak alemlerin rabbi olan Allah içindir.” A Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!