Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ey Muhammed, ümmetinden mümin hanımlara söyle gözlerini Allah’ın sizlere bakmaktan yasakladığı ve hoşlanmadığı bakışlardan sakınsınlar.”(Nur Suresi 31)
Cerir b. Abdullah radiyallahu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve selleme; Ansızın bir kadına bakmanın hükmünü sordum; gözünü ondan çevirmemi emretti.”(Müslim Edeb 17 Tirmizi 2776 sahih)
Burayde babasından şöyle rivayet etmiştir; “Rasulullah sallallahu aleyhi ve şöyle buyurmuştur: Yâ Ali, arka arkaya bakma! Birinci bakış hakkındır, fakat ikinci bakışta hakkın yoktur.”(Tirmizi 2777 Ebû Davud, Nikâh: 43; hasen)
İmam Şafiî rahimehullah şöyle der:
Bu ayetten (Nur Suresi 31) dolayı, erkeklerin kadına bakması caiz olmadığı gibi kadının da erkeklere bakması caiz değildir.”(İbn Abdilberr, et-Temhîd 19/155)
İmam İbni Kesir rahimehullah dedi ki: Alimlerin çoğunluğu, kadının yabancı erkeğe şehvetle yada şehvetsiz olarak bakmasının asıl olarak caiz olmadığı görüşündedirler.”(Tefsir 3/284)
İmam İbn Kayyim rahimehullah şöyle der: Göz, kalbin aynasıdır. Kul gözünü yumunca, kalp de şehvetten kesilir. Bakışını serbest bırakırsa kalp de şehvete açılır
(Ravdatu’l-Muhibbin% s.109)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!