Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

1-Hastanın su ile temizlenmesi, abdestsizlik halinden kurtulması için abdest alması, cünüplükten kurtulması için de gusletmesi gerekir.
2-Acizliği sebebiyle su ile temizlenmeye gücü yetmezse veya hastalığının artmasından ya da iyileşmesinin gecikmesinden korkarsa teyemmüm eder.
3-Teyemmümün yapılışı: Elleriyle temiz bir toprağa bir defa vurduktan sonra yüzünün tamamını mesh eder sonra (kollarını değil) ellerini birbiriyle mesh eder.
4-Eğer kendi kendine abdest almaya gücü yetmezse ona bir başka şahıs abdest aldırır veya teyemmüm ettirir. Elleriyle temiz toprağa vurur, onunla hastanın yüzüne ve ellerine mesh eder. Nitekim şâyet kendi kendine abdest alamazsa ona bir başka şahıs abdest aldırır.
5-Azalarından birinde yara olduğu zaman onu su ile yıkar. Su ile yıkamak ona zarar verecekse mesh eder. Elini su ile ıslatır ve yaranın üzerinden geçirir. Eliyle mesh etmesi de zarar verecekse onun yerine teyemmüm eder.
6-Azalarından birinde çaputla bağlanmış veya alçıya alınmış bir kırık olduğu zaman yıkamak yerine üzerine mesh eder. Teyemmüme ihtiyaç yoktur. Çünkü mesh yıkamaktan bedeldir.
7-Duvar üzerinden veya tozlu başka temiz bir şeyin üzerinden teyemmüm yapmak câizdir. Eğer duvarın üzerine boya gibi toprak cinsinden olmayan bir şey sürülmüşse üzerinde toz olmadıkça onunla teyemmüm yapılmaz.
8-Yer veya duvar veya tozlu başka bir şey üzerinden teyemmüm yapma imkânı bulunmadığı zaman bir kaba veya mendile toprak koyup teyemmüm yapmakta bir sakınca yoktur.
9-Namaz için teyemmüm yaptığı ve diğer namazın vaktine kadar temiz kaldığı zaman ilk yaptığı teyemmümle o namazını da kılar, ikinci namaz için teyemmümü yenilemez. Çünkü temizliği zâil olmamıştır, onu iptal edecek bir şey de yoktur.
10-Hastanın bedenini necâsetten temizlemesi gerekir. Eğer temizlemeye gücü yetmezse o haliyle namazını kılar. Namazı sahihtir. İade etmesi gerekmez.
11-Hastanın temiz bir elbise ile namaz kılması gerekir. Elbisesine necâset bulaşmışsa onu yıkaması veya temiz bir elbise ile değiştirmesi gerekir. Eğer buna imkân bulamazsa o haliyle namazını kılar. Namazı sahihtir. İade etmesi gerekmez.
12-Hastanın temiz bir şey üzerinde namaz kılması gerekir. Namaz kıldığı mekâna necâset bulaşmışa onu yıkaması veya temiz bir şeyle değiştirmesi ya da üzerine temiz bir şeyi yayması gerekir. Eğer buna imkân bulamazsa o haliyle namazını kılar. Namazı sahihtir. İade etmesi gerekmez.
13-Temizlenmekten aciz kaldığı için hastanın namazının vaktini ertelemesi câiz değildir. Bilakis bedeni ve elbisesi veya namaz kılacağı mekânda temizlemekten aciz kaldığı bir necâset olsa bile imkânı ölçüsünde temizlenir sonra namazını vakti içinde kılar.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!