Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“(O mu) yoksa Ahiretten korkarak, Rabbinin rahmetini umarak gece saatlernide kıyamda durarak secde ederek itaatte bulun kimse mi(hayırlıdır) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar!” (Zumer/9)
Allah azze ve cellenin; “Deki; Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olurmu?” Yanı böyle bir kimse ile ondan önce sözkonusu edilen Allahın yolundan saptırmak için Allah a şirk koşan kimseler bir olur mu?
“Ancak idrak akıl sahipleri öğüt alır.” Yani bu ikisi arasında farkı ancak idrak akla sahip kimseler bilebilir. Allah Teala ene iyi bilendir.”( İbn Kesir)
İbn Useymin rahimehullah der ki; Alimlere saygı göstermekle şeriat saygınlık kazanır, yücelir. Çünkü şeriatın hamili taşıyıcısı onlardır. Alimlerin aşağılanmasıyla şeriat aşağılanmış olur. Çünkü alimler, zelil kılınır ve insanların gözlerinden düşerlerse, taşıdıkları şeriatın da insanlar nazarında değeri kalmaz. Böylece şeriat da zayi olur.
Hadis inkarcısı alimin tercüme etiği Kur’anı okur o alimi küçük görür. O alim olmasaydı hadis inkarcısı Allah teala’nın kelamı kur’anı anlamayacaktı ve Ebu cehilden daha cahil olacaktı. Harici tekfirci Alimlerin eserlerini okuyarak ve onların yol göstermesi ile yolununu bulmuştur. Fakat Harici Tekfirci dönüp yol gösteren alimi delalet ehli ve küfür ile itham etmiştir. Vaka da bu şekildedir. Alimler cahiller tarafından tekfir edilmektedir. Alimlere teşekkür edilmesi lazımken onu tekfir etmiştir. Kullara da teşekkür etmeyen Allah tealaya şükür etmez.
Bir millet haddini bilmezse zilleten kurtulmaz. Bu asrın insanlarında haddini, konumunu ve seviyesini bilen çok azdır. Cahil olduğu konularda konuşan insan haddini bilmeyen insandır. Bu insanlar avamdan olduğu halde ilim ehlinden hiç kimseyi beğenmezler. Bu şahıslar kendilerini hidayet ehli diğer insanlarıda delalet ehli görürler. Hadis inkarcısı kendini hidayet ehli görür diğer insanları delalet ehli görür. Sofi olan kendini hidayet ehli görür diğer insanları delalet ehli görür. Rafizi kendini hidayet ehli görür diğer insanları delalet ehli görür. Harici tekfirci kendini hidayet ehli görür diğer insanları delalet ehli görür. Hidayet yolu Rabbani alimlerin görüşleri ile bilinir. Rabbani alimlerde bilinen insanlardır. Ve yaşları genç akılları da kıt değildir.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!