Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

İmam Ebu İsa Tirmizi rafimehulllah (279 ) şöyle dedi: Allahın ilmi, kudreti ve saltanatı heryerdedir. O ise kendini kitabında vasfettiği gibi Arşını üzerindedir.”
وفسر بعض اهل العلم هذا الحديث فقالواانما هبط على علم الله وقدرته وسلطانه وعلم الله وقدرته وسلطانه في كل مكان وهو على العرش كما وصف فيكتابه
Tirmizi Tefsir babi 58)
Ehli Sünnet’e İcma şerri bir delildir.
Ebu Ömer İbn Abdil Ber (368 463) rahimehullah “Kendilerinden te’vil ilmi’nin öğrenildiği sahabe ve tabiin alimleri icma ederek Allah Te’ala “Üç kişi fısıldaşmayıversin. Muhakkak O, onların dördüncüleridir’’ buyruğunun te’vili hakkında şöyle demişlerdir: O, Arşın üzerindedir. İlmi her yerdedir. Bu konuda sözü delil olarak kabul edilecek hiçbir kimse onlara muhalefet etmemiştir.’’ ( Zehebi el-Uuvv
İcmanın aslı deliller üzerinde olur. İcmanın ne olduğunu öğrenmek lazım icmayı inkar edende kabul edenler de İcmanın ne olduğunu bilmiyor.
İbni kuteybe rahimehullah( H 276 ): Allah azze ve cellenin şu ayetine gelince ” Güzel söz ona yükselir. Onuda salih amel yükseltir” ( Fatır 10 ) nasıl olurda yanında bulunan ona yükselir? Veya yanında olduğu halde salih amel sözü Ona yükseltir? Nasıl Melekler ve Ruh kıyamet gününde ona yükselirler? Der ve şöyle devam eder: eğer onlar fıtratlarına ve Allahı bilme üzerine kurulu yaratılışlarına dönselerdi Allah azze ve cellenin yüksekte, en yüksekte ve en yüce mekanda olduğunu bilirlerdi. Çünkü kaİbni kuteybe ( H 276 ): Allah azze ve cellenin şu ayetine gelince ” Güzel söz ona yükselir. Onuda salih amel yükseltir” ( Fatır 10 ) nasıl olurda yanında bulunan ona yükselir? Veya yanında olduğu halde salih amel sözü Ona yükseltir? Nasıl Melekler ve Ruh kıyamet gününde ona yükselirler? Der ve şöyle devam eder: eğer onlar fıtratlarına ve Allahı bilme üzerine kurulu yaratılışlarına dönselerdi Allah azze ve cellenin yüksekte, en yüksekte ve en yüce mekanda olduğunu bilirlerdi. Çünkü kalpler onu zikrederken semaya O na doğru yönelir. Dua ederken eller ona doğru kaldırılır.
Arabı olsun acemi olsun eğer yanlış eğitimle fıtratları bastırılmazsa bütün insanlar Allahın semada olduğunu söylerler.”( Te’vil muhtelefil hadis 394-395)
Kapler onu zikrederken semaya O na doğru yönelir. Dua ederken eller ona doğru kaldırılır.
Arabı olsun acemi olsun eğer yanlış eğitimle fıtratları bastırılmazsa bütün insanlar Allahın semada olduğunu söylerler. (Te’vil muhtelefil hadis 394-395)
Ebâ Mesûd Ahmed b. Muhammed el-Becelî rahimehullahdedi ki;
İbnu Furek, Sultan Mahmud’un huzuruna girip şöyle dedi; Allah’ın fevkiyyet ile vasfdilmesi câiz değildir. Çünkü bu, O’nu tehtiyyet (altta olmak) ile vasfdilmesini gerektirir. Her kim, O’nun üstte olmasını caiz görmüşse, altta olmasını da caiz görmüştür. Bunun üzerine Sultan Mahmud dedi ki; Ben vasfetmedim ki bana gereksin. Bilâkis O, kendini vasfetti. Bunun üzerine İbnu Furek şaşırdı. Onun huzurundan çıktığı zaman öldü. Denilir ki; Safrası patladı.”(Siyerû A’lâmi’n Nubelâ (17/487)
Ebü’l-Kāsım Yemînü’d-devle ve emînü’l-mille Kehfü’l-İslâm Nizâmü’d-dîn Gāzî Mahmûd b. Sebük Tegin (ö. 421/1030)
Bizde Gazneli Mahmud diye bilinir. Allah’ın rahmeti onun üzerine olsun.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!