Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah’a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”(Araf/33)
İbn Kesir rahimehullah şöyle demiştir:
Allah azze velle indirmiş olduğu her bir şeriatte haram kıldığı şeyleri söz konusu ederek şöyle buyurmaktadır: “De ki Rabbim ancak hayasızlıkları” yani oldukça çirkin ve kötü olduklarından dolayı çirkin ve kötü görülen zina, livata ve bunlara benzer günahları; “Onların açık olanını, gizli olanını” yani gerek bedenin hareketleri ile ilgili gerekse de kibir, riyakarlık, münafıklık ve buna benzer kalbin davranışları ile alakalı olanları;”Bununla beraber günahı, haksız isyanı” yani kişiyi isyana götüren günahları, Allah’ın hukuku ile ilgili hallerde cezalandırmayı gerektiren işleri, kan, mal ve namuslarında insanlara karşı haksızlıkları, böylelikle hem Allah’ın hakkı ile alakalı hem de kulların hakkı ile alakalı günahlar bunların kapsamına girmektedir. “ Kim dünyada ve ahirette aziz olmak istiyorsa Allah’a itaat etsin çünkü onun istediği bu şey ancak Allah’a itaat ile gerçekleşir. dünyanın ve ahiretin sahibi Allah’tır ve izzetin tamamı da Allah’ındır” İbn Kesir Tefsiri: 6/475)

Allah’a hakkında asla bir delil indirmediği herhangi bir şeyi şirk koşmanızı” çünkü Allah azze ve celle kendisine ortak koşulması hakkında delil indirmek şöyle dursun tevhide dair delil ve belge indirmiştir. Ortak koşmak (şirk) ise Allah’a ibadette yaratıklardan herhangi birisini ortak koşmak demektir. Büyük Şirk endad, eş, benzer, denk ve emsal. Şirkin aslı Allah’a has olan bir şeyi Allah’tan ğayrısını ona denk tutmaktır. Veya Allah’a has olan herhangi bir şeyi başkasına sarfetmektir.
Bunun kapsamına riyakarlık, Allah’dan başkası adına yemin etmek ve buna benzer küçük şirk de girebilir. “Ve Allah’a”Zati hakkin da isimlerinde, sıfatlarında, fiillerinde ve şeriatında “bilmediğiniz şeyleri isnad etmenizi haram kılmıştır.” Bütün bunları Allah Teala haram kılmış, bunları işlemeyi kullarına yasaklamıştır. Bunun sebebi bunlardaki özel ve genel fesad ve kötülüklerdir, haksızlıklardır, Allah’a karşı cüretkârlıklar, Allah’ın kullarına zulümlerdir. Allah’ın din ve şeriatının da değişikliğe uğratılmasıdır.Bu konuda insanların çoğu da aşırı derecede ilimsizdir.Müslümanların yapacağı kibrini ve gururunu bir yere bırakarak bilenlere sorması ve ilim tahsil etmesi lazım.Çünkü Müslümanların çoğunluğu ne hak ne batıl farkında değil.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!