Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

الحمدالله رب العالمين و الصلاةو السلام على اشرف الانبياء والمرسلين اما بعد
Hamd alemlerin rabbi Allah’a,salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun.Sözün en güzeli Allah’ın kitabı , hidayetin en güzeli Muhammed’sallallahu aleyhi ve sellem‘in hidayeti , işlerin en kötüsü sonradan ortaya çıkanlardır . Size vaat edilen mutlaka gelecektir . Siz bunu önleyemezsiniz.Bundan sonra;
Allah azze ve cellenin kitabını Nebi sallallahu aleyhi ve ssellem’in tefsiriyle sahabe radiyallahu anhuma’nin tabinin ve salih selefin menheciyle alanlar güvendedir. Allah azze ve cellenin kitabını Nebi sallallahu aleyhi ve sellemlin tefsirini devre dışı bırakarak sahabeyi taabinin salih selefin tefsirini devre dışı bırakanlar emniyette ve güvende değildir.Onlar için ateş vardır.Çünkü Rabbimiz bize bunu böylece bildiriyor.
“Ayetlerimiz hakkında doğru yoldan sapanlar muhakkak onlar bize gizli kalmazlar. O halde ateşe atılacak kimse mi hayırlıdır yoksa kıyamet gününde emin olarak gelen kimse mi? Dilediğinizi yapın, çünkü o ne yaptığınızı çok iyi görendir.”(Fussilet/40)

“İlhâd: Sapmak” meyletmek ve başka tarafa ayrılıp gitmek demektir. “Kabirde lahd” tabiri de buradan gelmektedir. Çünkü lahd bölümü kabrin bir tarafına doğru daha çok meyillidir (kaymış olur) “Allah’ın dininde yan çizdi ve başka tarafa saptı” demektir.”(İbn Kesir)
“Allah’azze ve cellenin: “Ayetlerimiz hakkında doğru yoldan sapanlar” buyruğu ile ilgili olarak İbn Abbas radiyallahu anh dedi ki: Doğru yoldan sapmak( ilhad) sözü olması gereken yerden başka yere koymak demektir. Katade ve başkaları ise o, küfür ve inat demektir, diye açıklamışlardır.”(İbn Kesir sahih eser)
Allah Teala’ın: “Muhakkak onlar bize gizli kalmazlar” buyruğu şiddetli bir tehdit ve kesin bir korkutmadır. Yani Allah azze ve celle ayetleri, isim ve sıfatları hakkında doğru yoldan sapanları çok iyi bilir ve pek yakında bunları ağır, ibretli bir ceza ile cezalandıracaktır. Bunun için şöyle buyurmaktadır: “O halde ateşe atılacak kimse mi hayırlıdır yoksa kıyamet gününde emin olarak gelen kimse mi?” Yani bu ile öteki hiç eşit olur mu, asla eşit olmazlar.

“Siz, Allah’ın size haklarında hiçbir hüküm indirmediği şeyleri O’na ortak koşmaktan korkmazken, ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden nasıl korkarım! Şimdi biliyorsanız (söyleyin), iki guruptan hangisi güvende olmaya daha lâyıktır?”(En’am/ 81)

“Siz, Allah’ın size haklarında hiçbir hüccet” İbn Abbas radıyallâhu anh ve seleften birçok kimse buradaki ” sultan” ı “hüccet” ile tefsir etmişlerdir.”(İbn Kesir sahih eser) “indirmediği şeyleri O’na ortak koşmaktan korkmazken, ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden nasıl korkarım!” Yani, ben sizin Allah’ı bırakıp taptığınız şu putlardan nasıl korkarım! Bunun benzeri şu âyetlerdir.”(İbn Kesir)
“Yoksa, Allah’ın dinde izin vermediği bir şeyi onlara meşru kılacak ortakları mı vardır?”(Şura/ 21) “Bunlar, sizin ve atalarınızın taktığı isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında hiçbir delil indirmemiştir.”(Necm/23)
“Şimdi biliyorsanız (söyleyin), iki gruptan hangisi güvende olmaya daha lâyıktır?” Yani, hangisi daha doğru yol üzeredir; zarar ve faydanın elinde olduğu zata ibadet eden mi, yoksa hiçbir delile dayanmadan zarar ve fayda verme gücü bulunmayan şeylere ibadet eden mi? Bunlardan hangisi hiçbir ortağı bulunmayan Allah’ın azze ve celle kıyamet günündeki azabından emniyettedir.

“İnanıp da imanlarına herhangi bir zulüm(şirk) bulaştırmayanlar var ya, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır.”(En’am/ 82)

“İman edip te imanlarına herhangi bir zulüm(şirk) bulaştırmayanlar var ya, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır.
اي هؤﻻء الذين اخلصوا العبادة الله وحده ﻻشريك له ولم يشركوا به شئا هم اﻷمنون يوم القيا مة المهتدون في الدنيا واﻷخرة

” Yani, sadece hiçbir ortağı bulunmayan tek Allah’a ibadet eden ve ona hiçbir şeyi şirk koşmayan bu kimseler kıyamet gününde asıl emniyette olacak, dünya ve âhirette doğru yolu bulmuş kimselerdir. Allah Azze ve Celle’ye hamd, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e,ehli beytine ,ailesine, ashabına ve güzellikle ona tabi olanlara selam olsun” A Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!