Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Her insanın amelini kendi boynuna ayrılmayacak şekilde doladık. Kıyamet günü de yayılmış bir halde karşısında bulacağı bir kitap çıkarırız.”İsra/39
Allah subhanehu Teala’ın: “Her insanın amelini kendi boynuna ayrılmayacak şekilde doladık” buyruğu ile ilgili olarak, ez-Zeccac şöyle demektedir: Burada “boyun”un söz konusu edilmesi, gerdanlığın boyundan ayrılmadığı gibi, (amelin de) ayrılmayacağını anlatmak için kullanılan bir tabir oluşundandır
İbn Abbas radiyallahu anh a der ki : “( طائره): Amelini” kelimesi, kişinin ameli ve hakkında takdir olunan hayır ve şerr kabilinden işlerdir. Nerede olursa olsun, bu ameli ondan ayrılmaz.”(Taberi İbn Kesir sahih eser )
Hasen rahimehullah der ki Amelini” kelimesi, kişinin ameli ve hakkında takdir olunan hayır ve şerr k abilinden işlerdir. Nerede olursa olsun, bu ameli ondan ayrılmaz.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)
Mücahid rahimehullah de der ki: Bundan kasıt, kişinin ameli ve rızkıdır. Yine ondan nakledilen bir rivayete göre, her doğan kişinin boynunda bir yaprak (sahife) vardır. Ve o yaprakta bahtiyar mı olduğu, bedbaht mı olduğu yazılıdır.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)
Bir diğer açıklamaya göre, bununla Allah usubhanehu Teala, kulun mükellefiyetini kast etmiştir. Yani Biz ona, şeriata bağlı kalmayı takdir ettik. Eğer o, emr olunduğu işi yapmak ister ve yapmaması istenen şeylerden de uzak kalmak isterse, bu da onun için imkan dahilinde olan bir şeydir.
Allah Azze ve Celle’nin kitabını tefsir ederken kullanılan usuller:
1-Ayeti ayet ile tefsir etmek,usullerden en güzelidir.
2-Nebi sallahu aleyhi ve sellem’in tefsiri, hadislere başvurmadan ayetleri tefsir etme gayreti başlı başına bir hatadır. Nebi sallahu aleyhi ve sellem ayetlerin çoğunu tefsir etmemiştir.
3-Sahabe radiyallahu anhuma tefsiri,çünkü Sahabe radiyallahu anhum ayetlerin çoğunu tefsir etmiştir ve günümüze kadar da sahih olarak gelmiştir.
4-Tabiinin tefsirini almak ,tabiin sahabenin talebesidir ve tefsirin çoğunu tabiin nakletmiştir.
5-Arap grameri, ayetlerin siyak ve sibakına bakarak tefsir yapmak,çünkü Allah Azze ve Celle Kur’an’ı Arapça olarak indirmiş ve ıstilahi mana yüklemiştir.
6- ayetlerin iniş sebebi. ayetlerin iniş sebebi bilmek ayetleri iyi anlamaya sebeptir. Ve göçlü bir delildir.
Bu 6 kaideye dayanmayan tefsir ancak batıldır.Allah Azze ve Celle’ye hamd,Rasulullah sallahu aleyhi ve sellem’e ,O’nun ailesine ve ashabına salat ve selam olsun

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!