Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السُّوَءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِن قَرِيبٍ فَأُوْلَئِكَ يَتُوبُ اللّهُ عَلَيْهِمْ وَكَانَ اللّهُ عَلِيماً حَكِيماً
“Allah’ın kabul edeceği tevbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden tevbe edenlerin tevbesidir; işte Allah bunların tevbesini kabul eder; Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.” (Nisa/17)
Allah Teala sadece cahilce kötü amel işleyip can boğaza dayanmadan, ruhunu kabzeden meleği görmeden biraz önce bile olsa tevbe eden kimsenin tevbesini kabul eder. Mücahid ve başkaları, “Allah’a hatayla veya kasıtlı isyan eden kimse, onu terk edip sıyrılana kadar cahildir” demişlerdir. Katâde, Ebû Aliye’den şöyle rivayet eder: Allah Rasûlu sallallâhu aleyhi ve sellem’in ashabı şöyle derlerdi: Kulun düştüğü her günah cahilce yaptığı bir günahtır. Bunu Taberî rivayet etmiştir. Abdurrezzak, Katâde’den şöyle rivayet eder: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in ashabı, “Allah’a karşı kasıtlı veya kasıtsız işlenen her günahın cehaletle yapılmış bir günah” olduğunda ittifak etmişlerdir. İbn Cüreyc der ki: Abdullah b. Kesir bana Mücahid’den şöyle nakletti: “Allah’a karşı günah olan şeyi yapan herkes onu yaparken cahildir.” İbn Cüreyc der ki: Atâ b. Ebî Rebâh da bana bunun benzerini söyledi. Ebû Salih, İbn Abbas radıyallâhu anh’dan şöyle nakleder: “Kişinin günah işlemesi cehaletindendir.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!