Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Bir öğretmen öğrencilerine Kur’ân öğretiyor. Okulda veya yakınında su bulunmuyor. Hâlbuki Kur’ân’a ancak abdestli olanlar dokunabilir. Bu durumda öğretmen ne yapacaktır?
CEVAP: Okulda ve yakınında su bulunmadığı zaman öğrencilerine okula abdestli gelelerini tenbih etmelidir. Çünkü Kur’ân’a ancak abdestli olanlar dokunabilir. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in Amr b. Hazma yazdığı mektupta şu ifadeler geçmektedir: “Kur’âna temiz olandan başkası dokunmasın.”(Dârimî, Kitâbu’t-Talak, 3. bâb; Nesâî, 5718;)
Buradaki temiz, kendisinden abdestsizlik hali kalkmış olan kimsedir. Bunun delili, abdest, gusül ve teyemmüm hakkındaki şu âyettir: “Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsân ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükrederisniz.”(Maide/ 6). Âyetteki “Allah sizi tertemiz kılmak ister” ifadesi insanın abdest ve gusülden önce temiz olamayacağının delilidir. Buna göre bir kimsenin temiz ve abdestli olmadıkça Kur’ân a dokunması câiz değildir. Ancak bazı ilim adamları, ihtiyaçları ve abdesti henüz idrak edememiş olmaları sebebiyle küçüklerin Kur’ân’a dokunmalarına ruhsat vermişlerdir. Fakat Kur’ân’a temiz olarak dokunmaları için öğrencilere abdestin emredilmesi daha evladır.

Soruyu soran kimsenin: Çünkü Kur’ân’a ancak abdestli olanlar dokunur, demesine gelince sanki o, Mushaf’a dokunmak için abdestli olmanın vâcibliğine bu âyetle istidlal etmeyi kast ediyor. Âyette buna dair bir delâlet yoktur. Çünkü “Ona ancak temiz olanlar dokunur.” (Vakıa/79) âyetiyle kast edilen, âyetin öncesinde geçen saklı kitaptır, yani Levh-i Mahfuz’dur. Temiz olanlar ile kast edilen ise meleklerdir.”(Muhammed b. Salih El- İbn Useymin)

Kur’an-ı Kerim’i abdestsiz tutmanın câiz olup olmadığı sorusuna Şeyhu’l-İslâm Takıyyu’d-Din Ahmed b. Teymiyye rahimehullah der ki; “Dört mezhebin imamları Kur’an’a ancak temiz olan kimseler dokunabilir. Nitekim Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Amr b. Hazm ile Yemen halkına görderdiği mektupta “Kur’an’a ancak temiz olan dokunsun” buyurmuştur.
Bu aynı zamanda Selman-ı Farisi ile Abdullah İbn Ömer radiyallahu anh’in ve diğerlerinin görüşüdür. Ashabtan bu görüşe muhalif olan bilinmemektedir.”(Mecmuu Fetâvâ, Kahire, H. 1404, C. 21, S. 266.)
Hâkim bin Hizam Radiyallahu anh şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem beni Yemen’e gönderdiğinde: ‘Kur’an’a abdestli olmanın dışında sakın el sürme!’ buyurdu.” (Tabarani Mucemu’l-Kebir 3135, Darekutni 1/122, 6 2)
Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhuma şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem):‘Kur’an’a sadece abdestliler el sürebilir!’ buyurmuştur.”(Tabarani Mucemu’l-Kebir 13217 ve Mucemu’s-Sagir 1/89, Darekutni 1/121, 3, Beyhaki 1/88 3)
Osman bin Ebi’l-As sadiyallahu anh şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:…Kur’an’a abdestli olmanın dışında sakın el sürme!’ buyurdu.”(Tabarani Mucemu’l-Kebir 8336, İbni Ebi Davud el-Mesahif 5/12 4)
Amr bin Hazm radiyallahu anh) şöyle dedi: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve Sellem Yemen ehline helal ve haramları bildiren bir mektup yazdı. O mektubun içinde, Kur’an’a sadece abdestliler el sürebilir, hükmü de yazılıydı.”(Darekutni 1/122, 4/121, 1, Beyhaki 4/89, İbni Hibban 6559 ve El-Mevarid 793, Hâkim 1/395)
Yukarda ki hadisleri allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî rahmetullah mükemmel bir şekilde tahric etmiş, sonra da özet olarak şöyle demiştir: “Bu hadisin sahihliğinde gönül mutmaindir. Özellikle sünnet İmamı Ahmed bin Hanbel rahmetullah ve arkadaşı İmam İshak bin Rahuveyh rahmetullah bu hadisleri hüccet kabul edip sahihlemişlerdir.” Albâni İrva 1/158, 159

İbnu’l-Münzir rahmehullah şöyle dedi: “İshak bin Rahuveyh rahmehullah şöyle dedi: ‘Kur’an’ı sadece abdestlinin okumasının sebebi, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in: ‘Kur’an’a sadece abdestliler el sürebilir!’ hadisinin sahih olduğu içindir. Dolayısıyla Nebi sallallahu aleyhi ve Sellem’in ve sahabelerin fiili de aynen böyledir. Aynı sebepten Ahmed bin Hanbel rahmetullahin’dea abdestsiz bir kimsenin Kur’an’a dokunmasını çirkin görmüştür!”(İbnu’l-Münzir el-Evsad 2/101, 102)

Kur’an’a Abdestsiz El Sürmeme İle İlgili Sahabe Sözleri 1 Abdullah ibni Ömer radiyallahu Anhuma şöyle demiştir: “Mushaf’a (Kur’an’a) sadece abdestli kimse el sürebilir!”(İbnu’l-Münzir el-Evsad 2/101, Beyhaki 1/90, 91 2)
Abdurrahman bin Yezit şöyle dedi: “Biz bir ihtiyaçtan dolayı Salman radiyallahu anh ile beraberdik kazayı haceti (tuvalet ihtiyacı) için gitti sonra döndü. Biz ona: -Ey Abdullah’ın babası, abdest alsan! Çünkü sana Kur’an’dan ayetler sorabiliriz, dedik. Selman radiyallahu anh: -Siz bana sorunuzu sorun! Ben Kur’an’a (abdestsiz) el sürmem! Ona sadece abdestliler el sürebilir! dedi. Sonra biz ona ayetler sorduk, o da bize abdest almadan (ezberinden) okudu.”(İbni Ebi Şeybe 1/126,)
Beyhaki 1/88 3) Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh’ın oğlu Mus’ab şöyle anlatıyor: “Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh’a Mushaf’ı (Kur’an’ı) tutuyordum, derken bir ara kaşındım. Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh ana: Her halde zekerine (cinsel organına) el sürdün dedi. Ben de: Evet, dedim. Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu anh bana: -Kalk abdest al! dedi. Kalkıp abdest aldım ve yerime döndüm.” (Malik 1/42, 59, Beyhaki 1/88)
Şeyh Muhammed Nâsıruddin el-Albânî rahmetullah şöyle dedi: “Metnin ve anlamını verdiğim hadislerden anlaşıldığı gibi, yukarda isimlerini verdiğim sahabelerin sözlerinden de Kur’an’ı ele alarak abdestsiz okumanın yasaklandığı anlaşılmaktadır.”

Bu Mesele İle İlgili Selef İmamları ve Fakihlerin Görüşleri İbnu’l-Münzir rahmetullahi aleyh) şöyle demektedir: “Kur’an’a yalnız abdestliler el sürer hükmü; İbni Ömer, Selman, Sa’d bin Ebi Vakkas radiyallahu Anhum, Hasanu’l-Basri, Âtâ, Tavus, Şa’bî, Kasım, İbni Muhammed rahmetullahi vb. selef imamlarından rivayet edilmiştir. Bu görüş aynı zamanda İmam Malik, İmam Şafii rahmetullah ve ehli reyin görüşüdür.” İbnu’l-Münzir el-Evsad 2/101, İbni Kudame el-Mu’ni 1/137 İmam Ahmed ve İmam İshak rahmetullah: “Mushaf’tan (Kur’an’dan) sadece abdestli kimseler okuyabilir! dediler.” İbnu’l-Münzir 2/102 İmam İshak rahmetullahi şöyle demektedir: “İmam Ahmed bin Hanbel rahmetullah’Bir şahıs: -Abdestsiz Kur’an okunur mu? dedi. İmam Ahmed bin Hanbel rahmetullah: -Evet, ancak abdest alınmadığı müddetçe Mushaf’tan (Kur’an’dan) okunamaz! dedi.” Albani İrva 1/161 Şeyhü’l-İslam ibni Teymiye rahmetullahi şöyle demektedir: “İmam İshak bin rahuveyh rahmetullahi dedi ki: ‘Kur’an’ı, ele alarak sadece abdestli kişinin okumasının sebebi, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem)’in: ‘Kur’an’a sadece abdestliler el sürebilir!’ buyruğunun sahih olduğu ve Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ashabının fiili de böyle olduğu içindir.”

Mushaf (Kur’an) kendisine sadece abdestlilerin dokunmasıyla hususiyet elde etmiş bir kitaptır! Sahabelerden Sa’d, Selman, Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhum, selefin geneli, haleften dört imam ile fakihlerin fetvası ve Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sünneti Amr bin Hazm’a yazdığı mektupta olduğu gibi bu hükümdedir! Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in o mektubu yazdığında şüphe yoktur. Buna Vakıa Suresi 79. ayet delalet etmektedir. Âlimlerin geneli, dört imam ve diğer ilim sahibi kimselerin ifade ettiği gibi, cünüp kimseler de Kur’an’ı okuyamaz! Bu hususa sünnet de delildir!”Şeyhü’l-İslam İbni Teymiye Fetâva 17/12 Şeyhü’l-İslam rahmetullah Mushaf’a (Kur’an’a) abdestsiz dokunmak caiz midir? diye kendisine sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:“Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in Amr bin Hazm’a yazdığı mektupta:‘Kur’an’a sadece abdestliler el sürebilir!’ buyruğuna ve dört imamın mezhebine göre Mushaf’a (Kur’an’a) sadece abdestliler el sürebilir!

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!