Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

CEVAP: Cenabetle ilgili hükümler şunlardır: Birincisi: Cünüp olan kimsenin farz, nafile hatta cenaze namazını kılması haramdır. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı mesh edip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın” (Mâide/6)

İkincisi: Cünübün Kabe’yi tavaf etmesi haramdır. Çünkü Kâbe’yi tavaf etmek mescitte beklemek demektir. Hâlbuki Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey îmân edenler! Ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoş iken ve yolcu olmanız dışında, cünüp iken namaza yaklaşmayın.”(Nisâ /43)

Üçüncüsü: Cünübün Mushaf’a dokunması haramdır. Çünkü Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kurana ancak temiz olan dokunsun.” (Dârimî, Kitâbu’t-Talak, 3. bâb; Nesâî, 5718;)

Dördüncüsü: Abdestli olmadıkça cünübün mescitte beklemesi haramdır. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey îmân edenleri Ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoş iken ve yolcu olmanız dışında, cünüp iken namaza yaklaşmayın.” (Nisâ/ 43)

Beşincisi: Gusletmedikçe cünübün Kur’ân okuması da haramdır. Çünkü Nebi sallallahu aleyhi ve sellem cünüp olmadığı sürece sahâbîlere Kur’ân okuturdu. Bu beş hüküm üzerinde cenabet olan kimselerle ilgilidir.” (Muhammed b. Salih El- İbn Useymin)

HAYIZLI BİR KADIN KUR’AN OKUMASI CAİZ MIDIR?
CEVAP: İhtiyaçtan dolayı hayızlı bir kadının Kur’ân okuması câizdir. Mesela bir öğretici olabilir ve öğretmek için Kur’ân okuyabilir veya öğrenci olabilir ve öğrenmek için Kur’ân okuyabilir veya küçük büyük çocuklarına Kur’ân öğretebilir. Onların okuduğunu düzeltebilir ve onlardan önce âyeti okuyabilir. Önemli olan hayızlı kadının Kur’ân okumasına ihtiyaç olduğunda okuması câizdir ve bunda bir sakınca yoktur. Aynı şekilde şâyet unutmaktan korkuyorsa hatırlamak için okuyor olabilir. Hayızlı bile olsa onun okumasında da sakınca yoktur. Bazı ilim adamlarına göre de ihtiyaç olsun olmasın hayızlı kadının Kur’ân okuması mutlak olarak câizdir.
Diğer bazılarına göre de ihtiyaç olsa bile hayızlı kadının Kur’ân okuması haramdır.
Demek ki bu konuda üç tane görüş vardır. Söylenmesi gereken şudur: Öğretmek veya öğrenmek veya unutmamak için Kur’ân okumaya ihtiyacı olduğu zaman hayızlı kadının Kur’ân okumasında sakınca yoktur.”(Muhammed b. Salih El- İbn Useymin)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!