Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen en güzel olan ile def et. O zaman seninle kendisi arasında düşmanlık olan kimse sanki candan bir dost gibi oluverir.”(Fussilet/34)

“Buna ancak sabredenler kavuşturulur, buna ancak büyük bir pay sahibi olanlar kavuşturulur.”(Fussiet/35)

Allah’Ta’la ın: “iyilikle kötülük bir olmaz” buyruğu bu ikisi arasında pek büyük bir fark vardır demektir. “Sen en güzel olan ile def et.” Sana kötülük yapanı ona ihsanda bulunarak, iyilik yaparak kendinden uzaklaştır. Nitekim Ömer radıyallahu anh- şöyle demiştir: Senin hakkında Allah’a isyan eden bir kimseyi sen onun hakkında Allah’a itaat etmek suretiyle cezalandırdığın ka¬dar büyük bir ceza ile cezalandıramazsın.”(İbn Kesir sahih Eser)
Allah’Te’ala’ın: “Seninle kendisi arasında düşmanlık olan kimse sanki candan bir dost gibi oluverir.” Gerçek dost olur. Yani sana kötülük yapan kimseye iyilik yaptığın takdirde senin ona yaptığın bu iyilik onun kalbinde sana karşı kötü bir his bırakmayıp, kalbinin arınmasına, seni sevmesine, sana şefkat göstermesine sebep olur ve nihayet o adeta senin candan bir dostun yani sana şefkati ve sana iyiliği itibariyle sana yakın birisi olur.
Sonra Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır: “Buna ancak sabredenler ka¬vuşturulur.” Böyle bir tavsiyeyi ancak sabredenler kabul eder ve gereğini yerine getirir çünkü bunu yerine getirmek nefislere ağırdır.
“Buna ancak” dünya ve ahiretteki mutluluktan “büyük bir pay sahibi olanlar kavuşturulur.”
Ali b. Ebi Talha, İbn Abbas’radiylahu anh dan bu ayet-i kerimenin tefsirinde şöyle de¬diğini nakletmektedir: Allah müminlere kızgınlık halinde sabretmelerini, bil¬gisizce davranışlar karşısında tahammül göstermelerini (hilm), kendilerine kötülük yapılması halinde de affetmelerini emretmektedir. Onlar bunu yap¬tıkları takdirde Allah da onları şeytan dan korur düşmanları da candan bir dostmuş gibi onlara boyun eğer.”(İbn Kesir sahih Eser) “Kendilerine ilim verilenler ise dediler ki: “Vah size! iman edip, salih amel işleyenler için Allah’ın sevabı daha hayırlıdır. Ona da ancak sabredenler kavuşturulur.”(Kasas/80)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!