Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Gündüzün iki tarafında, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.”(Hud/114)

Ali b. Ebi Talha, İbn Abbas radıyallâhu anh’dan “Gündüzün iki tarafında namaz kıl” âyeti hakkında: “Bununla sabah ve akşam namazları kastedilmiştir.” demiştir.
“gecenin de yakın saatlerinde namazı kıl.” buyruğu hakkında İbn Abbas radıyallâhu anh, Mücâhid, Hasan-ı Basri ve başkaları: Bu yatsı namazıdır, demişlerdir.”(İbn Kesir sahih eser)

Sünen sahipleri Ali radıyallâhu anh’tan şöyle nakletmişlerdir: “Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem’den bir hadis işittiğimde Allah azze ve celle beni ondan dilediği kadar faydalandırırdı. Birisi O’ndan bir hadis naklettiğinde ise yemin ettirir ve ederse ona inanırdım. Ebû Bekir de bana dediki Ebû Bekir doğru söyledi- Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini söyledi. “Hiç bir müslüman yoktur ki bir günah işlesin, ardından abdest alıp iki rek’at namaz kılsın da günahı bağışlanmasın.”(İbn Mace, 1395,Hasen)

Buhârî, İbn Mes’ud radıyallâhu anh’dan şöyle nakleder: “Adamın biri bir kadını öpmüş, sonra Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’e gelip bunu haber vermişti. Bunun üzerine, “Gündüzün iki tarafında, gecenin de yakın saatlerinde namazı kıl. Şüphesiz iyilikler kötülükleri giderir.” âyeti nazil oldu. Adam, ‘Ey Allah’ın Rasulu bu bana mahsus bir şey midir?’ diye sordu. Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem ‘Bütün ümmetim için geçerlidir’ buyurdu.” (Buhari, 4687;Müslim 2763;Tirmizi,3114;Nesai, İbn Mace 4254; Sahih)

Müslim, Ebû Davud, Tirmizî, Nesâî Alkame b. Esved kanalıyla İbn Mes’ud radıyallâhu anh’tan şöyle rivayet etmişlerdir: Bir adam Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’e gelerek “Yâ Rasûlallah! Ben bahçede bir kadın gördüm ve ona herşeyi yaptım. Fakat cinsel ilişkiye girmedim. Sadece öptüm ve kucak¬ladım. Başka bir şey yapmadım. Bana dilediğini yap” dedi. Allah Rasûlu sallallâhu aleyhi ve sellem hiçbir şey demedi. Adam gitti. Ömer radıyallâhu anh: Allah azze ve celle onu insanlardan gizlemiş. O da gizli tutsaydı, dedi. Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem peşinden adama baktı, sonra “Onu bana getirin” buyurdu. Getirdiler. Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem ona “Gündüzün iki tarafında, gecenin de yakın saatlerinde namazı kıl. Şüphesiz iyilikler kötülükleri giderir.” âyetini okudu. Muaz radıyallâhu anh bir rivâyette Ömer radıyallâhu anh’a “Yâ Rasûlallah! Bu sadece ona mı mahsustur, bütün insanlar için geçerli?” dedi. Allah Rasûlu sallallâhu aleyhi ve sellem: “Bilakis bütün insanlar için geçerlidir.” buyurdu.” (Müslim, 2763;Ebu Davud,4467;Tirmizi, 3112; Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!