Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Onlar, kâfir olanlar, sîzleri Mescid-i Haram’dan bekletilen kurbanlarınızı yerlerine varmaktan alıkoyanlardır. Eğer bilmediğiniz mümin erkeklerle mümin kadınlar olmayaydı ve siz onları bilmeyip, çiğnemeyecek, size onlardan dolayı da bir vebal isabet etmeyecek olsa idi… Ta ki Allah dilediği kimseyi rahmetine soksun. Eğer onlar ayrılmış olsalardı, ötekilerden kâfir olanları elbette acıklı bir azap ile azaplandırmış olacaktık.”(Fetih/25)
“Eğer bilmediğiniz mümin erkeklerle, mümin kadınlar olmasaydı ve siz onları bilmeyip, çiğnemeyecek, size onlardan dolayı da bir vebal isabet etmeyecek olsa idi” yani Mekkeli müşrikler arasında kavimleri tarafından kendilerine zarar verilecek korkusuyla imanını saklayıp, gizleyen kimseler olmasaydı, sizleri onlar üzerine salacak, siz de onları öldürüp, hepsini toptan imha edecektiniz ama onları öldüreceğiniz sırada kendilerini tanıyamayacağınız mümin erkekler ve mümin kadınlar da aralarında bulunuyordu. Bundan dolayı yüce Allah: “Bilmediğiniz mümin erkeklerle mümin kadınlar olmasaydı ve siz onları bilmeyip, çiğnemeyecek, size onlardan dolayı bir vebaI” bir günah ve bir ceza “isabet etmeyecek olsa idi” buyurmaktadır.
“Ta ki Allah- dilediği kimseyi rahmetine soksun. ” Allah onların cezalarını müminleri aralarından kurtarmak için ve onların birçoğu İslam’a dönsün diye cezalarını geciktirmektedir. Sonra yüce Rabbimiz: “Eğer onlar ayrılmış olsalardı” yani kâfirler aralarında bulunan müminlerden ayırt edilebilecek olsaydı “ötekilerden kâfir olanları elbette acıklı bir azap ile azaplandırmış olacaktık. ” Biz de sizleri onların üzerlerine salar ve onları alabildiğine öldürürdünüz.”(İbn Kesir)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!