Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hamd, yalnızca Allah’adır. Salât ve selâm, Allah’ın Rasulu Muhammed’in, âlinin, ashabının ve kıyamete kadar O’nun yolunda gidenlerin üzeri ne olsun. Ehli sünnetin büyük alimlerinden faziletli şeyh moritanyalı Muhammed Emin Şankiti rahimehullah’ın İsa aleyhisselamın nuzülü ile lgili çok önemli ilmi faydali bilgiler söylemıştır.
Buhari’den gelen rivayette; Ebû Hureyre radıyallâhu anh dedi; Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizin imamınız kendinizden olacağı halde, Meryem oğlunun ineceği zamanda haliniz ne olacak?” (Buhari, 3449; Müslim, Sahih)
Bu hadislerin şerhinde alleme Muhammed Emin Şankiti rahimehullah sonra şöyle diyor: “Dinen inanmak gerekir ki, İsa aleyhisselam hâla yaşamaktadır. O mutlaka âhir zamanda bizim nebimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in şeriatı ile hükmetmek üzere Allah yolunda mücahid olarak inecektir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’den tevatürle sabit olduğu üzere buna inanmak gerekmektedir. Çünkü Allah Teâlâ, gerçekten başka hiçbir şeyin bulunmadığı Kur’an’ı Kerim’de Yahudilerin İsa aleyhisselam’ı öldürmediğini, bilakis Allah’ın O’nu kendi nezdine kaldırdığını;
“O’nu kesin olarak öldürmediler. Bilakis Allah İsa’yı kendi nezdine kaldırmıştır” (Nisa/157-158) ayetiyle bildirmiştir. Mütevatir hadislerde bildirildiği üzere İsa aleyhisselam âhir zamanda âdil bir hakem olarak gelecek, haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracak, mal o kadar çoğalacak ki hiç kimse yüzüne bakmayacak. Bunlardan ayrı olarak. İsa’ aleyhisselam’ın ne zaman ineceği, inişinden sonra dünyada ne kadar yaşayacağını açıklayan hadislerden başka, O’nun âhir zamanda inişinden sonra ölümüyle ilgili mütevatir hiçbir hadis yoktur.
Kur’an-ı Kerim İsa aleyhisselam’ın Allah nezdine kaldırılarak öldürülmediğini bildirdiğine,
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’de O’nun âhir zamanda ineceğini, inişinden sonraki ahvalini,
ihtimalleri giderecek şekilde bize açıkladığına göre her Müslümanın buna inanması gerekir.
Kim bunda şüpheye düşerse o kişi icma ile kâfir olur. Çünkü dinin bildirdiği bir husus tartışmasız
kabul edilmelidir. Bilgisizlik ve inançsızlıktan kaynaklanan her şey geçersizdir; bilgili herkesin
buna ilgi göstermemesi gerekir.” (Za’dul Muslim)

Allah Teala şöyle buyurmuştur; “Allah azze ve celle, “Ey Meryem oğlu İsa! insanlara, “Beni ve annemi, Allah’tan başka iki ilâh bilin” diye sen mi dedin, buyurduğu zaman o, “Hâşâ! Seni tenzih ederim; hakkım olmayan şeyi söylemek bana yakışmaz. Hem ben söyleseydim sen onu şüphesiz bilirdin. Sen benim nefsimde olanı bilirsin, hâlbuki ben senin nefsinde olanı bilmem. Gizlilikleri eksiksiz bilen yalnızca sensin.” (Maide/116)
Bu da Allah Teala’nın kıyamet gününde kulu ve elçisi Meryem oğlu İsa aleyhisselam’a onu ve annesini ilâh edinenlerin yanında yapacağı hitaptır. “Ey Meryem oğlu İsa! İnsanlara, “Beni ve anamı, Allah’tan başka iki ilâh bilin” diye sen mi dedin, buyurduğu zaman…” Bu Hristiyanlara tehdit ve onları herkesin önünde azarlama ve paylamadır.
Katâde ve başkaları böyle demişlerdir. Katâde buna Allah Teala’nın daha sonraki “Bu, sadıkların sıdkının fayda vereceği gündür” (Maide/119) buyruğunu delil gösterir.”(İbn Kesir sahih Eser)
Taberî, “Doğru olan da budur. Bu, Allah azze ve celle’nin onu göğe yükselttiğinde olmuştur” demiştir. Taberî buna iki hususu delil gösterir. Birincisi: Konuşmalar geçmiş zaman kipindedir. İkincisi: İsa aleyhisselam’ın, “Eğer kendilerine azap edersen” ve “Eğer onları bağışlarsan” ifadeleridir. Fakat iki delil de isabetli değildir.

İbn kesir der ki; Çünkü kıyamet günüyle ilgili pek çok hâdise kesinliğine ve varlığına delalet etmesi için geçmiş zaman kipiyle ifade edilmiştir. “Eğer kendilerine azap edersen onlar senin kullarındır” sözüyle İsa aleyhisselam’ın onlarla alakasının olmadığını söylemekte ve meseleyi Allah’ın dilemesine bırakmaktadır. Bunun şarta bağlanması ise benzer âyetlerde de olduğu gibi, gerçekleşmesine delalet etmez. Sahih olarak gelen Katâde ve aynı görüşte olanların söyledikleri bunun kıyamet gününde Hristiyanların herkesin önünde tehdit edilmeleri, azarlanmaları ve paylanmaları için yapılacağı görüşü daha kuvvetlidir. Doğrusunu en iyi Allah bilir.
Allah azze ve celle’nin: “Allah: Ey Meryem oğlu İsa! İnsanlara, Allah’ı bırakıp da beni ve anamı iki ilâh edinin diye sen mi söyledin, diyeceği zaman” buyruğunda söz konusu edilen bu sözün, söyleneceği zaman hakkında farklı görüşler vardır.” (Maide/116)
İmam Kurtubi der ki, Katade, îbn Cüreyc ve müfessirlerin çoğu, Allah azze ve celle’nin bu sözü İsa’ya Kıyamet gününde söyleyecektir.
Kurtubi derki Ancak, birinci görüş daha sahihtir. Buna da, bundan önce gelen, Allah Teala’nın: “Allah Rasulleri topladığı gün…” (Maide/109) âyeti delalet etmektedir. Bundan sonra gelecek olan: “Bugün doğru söyleyenlerin doğruluklarının fayda vereceği bir gündür” (Maide/119) âyeti de buna delildir. Buna göre; (اذ) edatı, (اذ) anlamında kullanılmış demektir. (Diyeceği zaman anlamına gelir). Şanı Allah’ın şu buyruğunda oluduğu gibi: (ولوترئ اذ فزعوا ); Onlara korku geldiği zaman bir görsen…” (Sebe/51) buyruğun da; (اذافزعوا) Kork geleceği zaman demektir” Kur’an-ı Kerim’de de şöyle buyrulmaktadır: “Ve cehennemlikler cennetliklere seslendi (seslenecek)” (A’raf/50) “Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir? Şöyle cevap verirler: “Biz namaz kılanlardan değildik, yoksulu doyurmazdık, batıla dalanlarla beraber biz de dalardık ve Din (hesap) gününü yalan sayardık.” (Müddessir/42- 46) Bunun benzerleri pek çoktur. Bu geleceği zaman demektir.

İsa aleyhisselam göğe diri olarak çıkarılmıştır bu konuda da alimler icma etmiştir. Kıyamete yakın ineceğinede ümmetin alimleri arasında icma etmiştir. Belli bir yıl yaşadıktan sonra ölücektir ve yeryüzüne gömülecektir. İsa aleyhisselam’ın geleceğini inkar edenler, Allah azze ve celle’nin kitabını kendi inancına göre yorumladığı için inkar etmektedir. İlim ehlinden hiç kimse ayetleri inkar edenler gibi yorumlamamıştır. Çünkü inkarcı bir şeye inanmıştır ve ayetleri o inancına göre yorumlamıştır. İnkarcıların geneli ayetleri kendi zihin altyapısına göre anlar. Bir alimin, bir ilim ehlinin yorumladığı gibi yorumlamaz. Zaten inkarcıların arapçasıda çok kıttır ve ayetlerin siyak ve sibakınıda anlamazlar. Yukarıda ki ayette olduğu gibi. Allah azze ve celle bu ayette, kıyamet günü bu olayın vuku bulacağını, herkes hesaba çekilirken olacağını bildiriyor. Allah azze ve celle “Ey Meryem oğlu isa! İnsanlara ‘Beni ve annemi Allah’tan başka iki ilah edenin’ diye sen mi dedin? ” buyurduğu zaman gelecekteki bir zamanı işaret etmektedir. Müfessirlerin çoğu bu ayetin kıyamet günü vuku bulacağını söylemişlerdir.” Allah azze ve celle bizlere de onlarada hidayet versin. Allah’a hamd Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’ ve ashabına salat ve selam olsun.
A.Kadir GÖREN

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!