Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

” Allah’ın emri geldi. Artık onun vaktinden önce gelmesini istemeyin O,onların ortak koştukları şeylerden yücedir.”(Nahl/1)

“O kendi emri ile kullarından dilediği kimseler üzerine vahiy ile melekleri; Benden başka hak ilah olmadığını bildirir. O halde benden sakının’ desinler diye indirir.”(Nahl/2)

Allah’u Te’ala’nın yüce olması ve uluvvu O’nun zati sıfatlarından olup iki kısma ayrılır:
Sıfatlarının Uluvvu: Bu, var olan her olgunluk sıfatının, her bakımdan en yücesinin ve en mükemmelinin sadece Allah’a ait olması demektir. İster bu sıfat mecd (şeref, ihtişam) ve kahr sıfatlarından, isterse cemal (güzellik) ve kadr (şan, şeref, hürmet) sıfatlarından olsun hiç fark etmez.
Zatının Uluvvu ve Yüce olması: Bu ise Allah azze ve celle’nin zatının uluvvu, yücelerde olması bütün yarattıklarının üstünde olması demektir. Bunun delilleri Kitap, Sünnet, İcma, akıl ve fıtrattır. Allah azze ve celle’nin yücelerde olduğu her şeyin fevkinde olarak tenzih edilmez ise yüce kelimesi ile övmek boş bir övülme olur ve tenzih edilmemiş olur. Kişiye sorulur yücelerden kastın nedir? diye. Eğer yücelerden kastı Allah azze ve celle’nin zatıyla her şeyin üstünde, isimleri ve sıfatlarıyla da en yüce olarak anlıyor ise bu doğru bir anlayıştır ve Allah azze ve celle’yi noksan sıfatlardan tenzih etmek demektir. Yüce kelimesini Allah azze ve celle’yi zatıyla her şeyin fevkinde (üstünde) olarak anlamıyor ise bu batıl bir görüştür.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!