Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Beyhaki rahmehullah şöyle der:
Rasulullah sallallahu aleyhi sellem (az yukarıda geçen) bu haberiyle kendisinden sonra ortaya çıkacak bidatçileri haber vermiştir. Söylediği de daha sonra ortaya hakikat olarak ortaya çıkmıştır.
Beyhaki peşinden Habib bin Ebi Fedale el-Mekki’den senediyle şu rivayeti nakleder:
İmran bin Husayn radiyllahu anh yanında şefaati konuşurlar.
Oradakilerden bir tanesi:
‘’Ey Ebu Nuceyd! Siz bizlere hadisler anlatıyorsunuz fakat biz bunlarla ilgili Kur’an’da bir asıl bulamıyoruz’’ deyince, İmran kızar ve adama şöyle der:
‘’Sen Kur’an’ı okudun mu?’’
‘’Evet’’
‘’Peki Kur’an’ın hiçbir yerinde yatsı namazının farzının dört akşamınkinin üç, sabahkinin iki, öğleye ikindininkinin de dört rekat olduğuna rastladın mı?
‘’Hayır’’
‘’Peki bunları kimden öğrendiniz? Bizden öğrenmediniz mi? Bizde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’den  öğrenmedik mi? Peki Kur’an’da kırk koyunda bir koyun, şu kadar deveye şu kadar, şu kadar dirheme şu kadar zekat düştüğüne rastladın mı?’’
‘’Hayır’’
‘’Öyleyse bunları kimden öğrendiniz? Bizden öğrenmediniz mi?
Biz de Rasulluh sallallahu aleyhi ve sellem den öğrenmedik mi? Keza Kur’an’da, ‘’Eski evi (Kabe’yi) tavaf etsinler.’’ (Hac/29) Ayetini okumadınız mı? Peki orada Kabe’yi yedi defa tavaf edin, Makam’ın arkasında iki rekat namaz kılın diye bir ifadeye rastlamadınız mı? Aynı şekilde Allah Rasulunun sallallahu aleyhi ve sellem buyurduğu şu hususlar Kur’an’da var mı?
‘’Zekat tahsildarının bir yerde konaklaması ve zekat vermeleri gerekenlerin mallarını yanına getirmelerini istemesi, zekat vereceklerin mallarını uzağa götürüp tasildara meşakkat vermeleri, kız kardeşlerini birbirine vererek mehirsiz evlenmek İslam’da yoktur.’’ Ebu Davud, Bab, 9; Zekat; Tirmizi, Bab,29; Nikah; Peki Allah Teala’nın  Kur’an’ın da şöyle buyurduğunu duymadınız mı?
‘’Rasul size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa da ondan kaçının.’’(Haşr/7) İmran bin Huseyn radiyallahu anh daha sonra şöyle söyler;
Sizin bilginizin olmadığı Rasullah sallallahu aleyhi ve selem den öğrendiğimiz daha başka şeyler de var.”(Hakim, Mustedrek, Hatib Kifaye. Beyhaki, Delailu’n-Nubuvve,)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!