Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Ey insanlar! Şüphe yok ki Allah’ın vaadi haktır. O halde sakın sizi dünya hayatı aldatmasın ve çok aldatıcı (şeytan ve şeytanlaşmış insanlar) da sakın sizi Allah ile aldatmasın.”(Fatır 5)

“Ve çok aldatıcı” Abdullah İbn Abbas radiyallahu anh şöyle demiştir: Şeytan “da sizi sizi Allah ile aldatmasın”(Taberi İbn Kesir) yani sakın şeytan sizleri Allah’ın Rasullerine uyup onun sözlerini tasdik etmekten fitneye düşmesin, alıkoyup engellemesin çünkü o çok aldatıcıdır, yalancıdır, iftiracıdır.”

Amr İbn Avf  Amir İbn Lüey oğullarının müttefikidir ve Amr Bedir savaşına katılmıştır şöyle dediği nakledimektedir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ebu Ubeyde İbnu Cerrah radiyallahu anh cizyeleri toplayip getirmesi için Bahreyne göndermişti. O sırada Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Bahreyn halkı ile anlaşması vardı. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Bahreyn yöneticisi emir olarak Ala ibnul Hadrami radiyallahu anhyi atamıştı. Ebu Ubeyde İbnu Cerrah radiyallahu anh Bahreyn den topladığı mallarla sabah namazı vaktinde Medîneye döndü. Onun dödüğünü ensâr da duymuş ve sabah namazı için mescide gelmişti. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem cemaate sabah namazını kıldıktan sonra döndü gidiyordu. Orada bulunanlar hemen Ona doğru koşuşturup önünde durdular. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de onları görünce tebessüm etti ve şöyle dedi: “Sanırım Ebu Ubeyde’nin bir şeyler getirdiğini duydunuz!” Onlar da “Evet, ey Allah’ın Rasulu” diye cevap verdiler.

Bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Müjdeler olsun size bundan böyle sizi sevindirecek şeyleri de umabilirsiniz. Vallahi, sizin hakkınızda beni endişeye sevk eden fakirlik değildir. Ancak dünyanın sizden öncekilere olduğu gibi size de olanca genişliği ile açılmasından, onların bu dünyalığı elde etmek için birbirleriyle kıran kırana yarıştıkları gibi sizin  de yarışmanızdan ve dünyanın onları helak ettiği gibi sizi de helak etmesinden korkuyorum. “(Buhârî, 3158 6425; Müslim, 2961 sahih)

Bilal b. Saf dan Ebu Derda radiyallahu anh şöyle dedi: “Allaha yemin olsun ki eğer Allah katında dünyanın bir sivrisinek kanadı kadar değeri olsaydı Firavuna bir yudum su vermezdi.”(İmâm Ahmed Kitabu z-Zuhd 725)
Ebu’d Derdâ radiyallahu anh şöyle buyurdu: Dünya melundur, Allah’ın zikri hariç onun içindekiler de melundur. Alim kimse ile öğrenen kimse ecirde eşittirler. Bunların dışındakiler ise zayıf koyun sürüsüdür, onlarda hayır yoktur.” dediği rivayet edilmiştir.”(Ahmed bin Hanbel Kitabu’z-zühd)

Abdullah b. Murre den Ebû Derda radiyallahu anh şöyle demiştir; Allah ‘a onu görüyormuş  gibi ibadet et. Nefsini ölürler arasında say. Mazlumun bedduasından sakın. Bil ki sana yetecek az, azdıracak çoktan daha hayırlıdır. İyilik asla yok olmaz, günah ise asla unutulmaz.”(İmâm Ahmed kitabu z-Zuhd 717  Hilyeti’l-Evliya)

Ebu kilabe ri etmiştir:  “Ebû Derda radiyallahu anh şöyle demiştir: “İyilik zayi olmaz kötülükler unutulmaz. Deyyan olan Allah uyumaz. İstediğin gibi ol; ne ekersen onu biçersin.”(İmâm Ahmed Kitabu z-Zuhd 765)

Malik bin Dinar rahimehullah şöyle der: Dünya, nikahına talip olandan mehir olarak dininin tamamını ister, kişi başka türlü onu razı edemez.”(Tenbihü’l-Muğterrin)

Ebû Süleymân ed-Dârânî der ki: Dünya kalplere geldiği zaman, âhiret ondan göç eder. Dünya kalpte olduğu zaman âhiret gelip onu sıkıştırmaz. Çünkü dünya alçak, âhiret ise üstündür.”(Hilyetu’l Evliya)

İbrahim et-Teymi رحمه الله şöyle dedi: Sizinle ashab arasında ne kadar çok fark var. Dünya onlara yöneldi, onlar kaçtılar. Sizden yüz çevirdi, siz ise onun peşine düştünüz. (Beyhaki, Kitabu’z-Zühd 161)

İbnu Receb el-Hanbeli rahimehullah der ki: Her insanın kıymeti/değeri, talep ettiği şeye göredir. Dünyayı talep eden kimseden daha değersiz kimse yoktur. Çünkü dünya kıymetsizdir/değersizdir.”(Letâifu’l Meârif)

İmam İbnu Receb rahimehullah derki: Dünya Müminin zindanı kafirin cenneti olması hasebiyle zindan ehlinden bela ve musibetler eksik olmaz taki oradan kurtuluncaya kadar. Müminin zindandan kurtulması, mutluluğu ve daimi nimetleri elde etmesine sebep olur. Ancak (Cenneti dünyası) olan kafirler o cennetten ayrıldıklarında ebedi bir zindana (Cehenneme) atılacaklardır!”(Mecmuu’l resail 223)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!