Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Mal ve oğullar dünya hayatının süsüdür. Ama baki kalacak olan salih amellerdir. Rabbinin nezdinde (bunlar) sevapça da hayırlıdır, emelce de hayırlıdır.”(Kehf 46)

İbn Abbas, Said b. Cubeyr ve seleften birden çok kimse: “Baki kalacak olan salih amelleri beş vakit namaz diye açıklamışlardır.” (İbn Kesir sahih)

Ata b. Ebi Rebah ile Said b. Cubeyr de İbn Abbas’tan: “Baki kalacak olan salih ameller subhanallah velhamdulillah ve Lâ ilâhe illallah vallahu ekber diye açıkladığını nakletmişlerdir.”(İbn Kesir Sahih Eser)
“Hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.”(Hacz/77)

“Mühakak Onlar (bütün bu Rasuller), hayır işlerinde koşuşurlar, umarak ve korkarak bize yalvarırlardı; onlar, bize karşı derin saygı içindeydiler.”(Enbiya/90)

İbn Ömer radıyallâhu anhuma’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah. sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına teslim etmez. Din kardeşinin ihtiyacını (gidermeyi) üstlenen kişinin Allah ihtiyacını (gidermeyi) üstlenecektir. Kim, bir Müslümanın dünyadaki sıkıntısını giderirse Allah, buna karşılık onun kıyamet günündeki sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Kim, bir Müslümanın( ayıbını) örterse Allah da kıyamet gününde onun( ayıbını) örter.”(Buhari. 2442; Sahih.)

Ebû Hureyre mdıyallâhu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:”Kim bir müslümanın dünyadaki herhangi bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından bir sıkıntıyı giderir. Kim zorda kalmış birinin işini kolaylaştırırsa Allah da hem dünyada hem ahirette onun işini kolaylaştırır. Kim bir Müslümanın( ayıbını) örterse, Allah da onun( ayıbını) dünyada da, ahirette de örter. Kul, din kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da ona yardım edecektir.
Kim, ilim elde etmek için bir yol tutarsa Allah da buna karşılık olarak ona cennete giden yolu kolaylaştırır. Bir grup insan, Allah’ın evlerinden bir evde toplanır da Allah’ın Kitabını okurlar ve aralarında onu müzakere ederek manasını anlamaya çalışırlarsa) muhakkak ki üzerlerine sekinet/huzur iner, onları rahmet bürür, melekler etraflarını kuşatır ve Allah da yanındakilere onları anar. Amelinin kendisini geriye bıraktığı kimseyi, nesebi (soyu-sopu) öne geçiremez.”(Muslim. 2699; Sahih.)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!