Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

İmami Tahavi rahimehullah der ki; Rasûllullah sallalla-hu aleyhi ve sellem’den sahîh olarak gelen şeriat ve beyânın tamamı, haktır. ”İbn Ebi’l İzz derki;  Sünnet, ya Kitapta Olmayan Bir Hükmü Ortaya Koyar ya da Allah’ın Şeriatını Beyân Eder “şeriat ve beyân” sözleriyle Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’den sahîh olarak gelenlerin iki tür olduğuna işaret etmektedir: Kitapta bulunmayan bir hükmü ortaya koyanlar ve  Allah Teala’ın aziz Kitabında koyduğu şeriatı beyan edenler. Her ikisi de haktır ve uyulması farzdır.” El- Akidetu’t Tahaviye

Sünnetin Getirdiği Hükümler
İlim ehli der ki; Birinci Nevi; Kur’an’ın hükümlerine muvafık ve onları te’kid eder tarzdadır. “Ana babaya asi olmanın”, “yalan şahidliğin” ve “cana kıymanın” vs.’nin yasaklanması bu nevi hükümlerdendir.

İkinci Nevi; Kur’anın manalarını açıklayan ve Kur’andaki mücmel (öz ve kısa ifadeler)i tafsil eden tarzdadır. “Haccın nasıl yapıldığını”, “zekatın verileceği asgari mal mikdarıyla zakatın ne miktarda verileceğini”, “hırsızın ne miktarda hırsızlık yaparsa elinin kesileceğini” v.s’yi açıklayan Sünnetler bu nevi hükümlerdendir.

Üçüncü Nevi; Yeri gelince izah olunacağı üzere, bazen Sünnet Kur’anın mutlak ifadelerini kayıtlamakla  yahut âmm (umum ifade eden manalar)ını tahsis etmekte hususileştirmektedir.

Dördüncü Nevi; Kur’anda bulunmayan ve Sünnetin getirdiği hükümlerdir. Zira Sünnet müstakîlen (tek başına) hükümler artaya koymaktadır; ve bu mevzuda Sünnet Kur’an gibidir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Dikkat edin, bana Kur’an ve onunla beraber onun gibisi verilmiştir. Bu neviden hükümlerin misalleri fazladır: “İnsanlara alışkın ehli eşşeğin”, “köpek dişli parçalayıcı hayvanların” ve “pençeli kuşların yenilmesinin haram kılınması”, “bir şahid ve yemin ile hüküm verilmesi”, “neneye mirastan hisse verilmesi” ve benzeri hükümler gibi. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in haram kıldığı bir kaç mesele; Ebu Davud ’dan rivayettin de; Ali radıyallahu anh’dan şöyle rivayet edilmiştir: “Bir keresinde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’i gördüm; sağ eline ipeği, sol eline de altını aldı, ardından da “Hiç şüphesiz ki bu ikisi, ümmetimin erkeklerine haramdır.” buyurdu. (Ebu Davud, 4057 sahih)
Tirmizi ’dan gelen bir rivayette; Ebu Musa el-Eşari radıyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın takmak, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helal kılındı.” (Tirmizi, 1720; Sahih.)
Tirmizi dan gelen bir rivayette; Ali radıyallahu anh’dan rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Hayber günü kadınlarla muta nikahı yapmayı ve ehli (evcil) eşeklerin etlerinin yenmesini haram kıldı.” (Tirmizi, 1794;  İbni Mace, 13; Nesai, 31; Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!