Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Kendilerini temize çıkaranları görmedi mi? Hayır Allah dilediğini temize çıkarır ve hiç kimseye kıl payı kadar haksızlık yapılmaz.”(Nisa 49)

Hasan-ı Basri ve Katade şöyle demişlerdir: Bu yanı “Kendilerini temize çıkaranlara bakmazmısın?…” ayeti kerimesi, “Biz Allah’ın oğulları ve sevgilileriyiz”(Maide 18) dediklerinde Yahudiler ve Hristiyanlar hakkında indi.”(Taberi İbn Kesir sahih Eser)

İbn Zeyd derki: Bu ayet onların, “Biz Allah’ın oğulları ve sevgilileriyiz” ve “cennete ancak Yahudiler veya Hristiyanlar girecek”(Bakara 111) demeleri sebebiyle nazil oldu.”(Taberi İbn Kesir sahih Eser)

Mücahid derki: Onlar dua ve ibadetlerinde çocukları önlerine geçirir ve onların günahsız olduklarına inanırlardı.

Bu ayetin her türlü övünmeyi ve kendini temize çıkarmayı yermek için nazil olmuştur.” (Taberi İbn Kesir sahih Eser)

Nitekim Sahih-i Müslim de Mikdam b. Esved radiyallahu anh dan Rasulullah Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bize övücülerin yüzlerine toprak saçmamızı emretti.”(Buhari Edebu’l-Murfet 339 Müslim 3002 Ebu Davud 4808 Tirmizi 2393 İbn Mace 3742 Ahmed sahih)

Buhari ve Muslin sahih lerinde, Ebu Bekre radiyallahu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir adamın birini övdüğünü işitince: “Yazıklar olsun sana arkadaşının boynunu kopardın” buyurdu. Sonra, “Sizden biri arkadaşını övmek zorunda kaldığında ‘Kimseyi Allah’a karşı temize çıkarmak kastım yoktur: ancak filanı şöyle biri olarak tanımıyorum’ desin buyurdu.”(Buhari 2662 Müslim 3000 Ebu Davud 4805 Ahmed sahih)

“O kimseler ki küçük kusurlardan başka günahların büyüklerinden ve hayasızlıklarda uzak dururlar. Gerçekten Rabbin mağfireti geniş olandır. O sizi yerden yarattığı zaman ve analarınızın karnında cenin halinde iken sizi en iyi bilendir. Artık kendinizi temize çıkarmayın.

O kimin takvalı davrandığını en iyi bilendir. (Necm/32)

Buhari ve Muslin rivayettin de İbn Abbas radiyallahu anh a dedi ki: Ben lemem denilen küçük günahlara Ebu Hureyre radiyallahu anha nin, Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem den naklettiği şu buyruğundan daha çok benzeyen bir şey görmedim: “Şüphesiz Allah Ademoğlunun aleyhine zinadan payını yazmıştır. O bunu kaçınılmaz olarak gerçekleştirecektir. Gözün zinası bakmak, dilin zinası konuşmaktır. Nefis ise temenni eder, arzular, ferc de bunu ya doğrular ya da yalanlar.”Buharı, 6243; Müslim, 2657; Sahih.)

İbn Cerir dedi ki: Ebu’d-Duha’dan rivayete göre İbn Mesud radiyallahu anh a şöyle demiştir: Gözlerin zinası bakmak, dudakların zinası öpmek, ellerin zinası yakalamak, ayakların zinası yürümektir. Ferc ise bunları ya tasdik eder yahut yalanlar. Eğer ferciyle bu işi yapacak olursa zina etmiş olur, aksi takdirde yaptıkları lemem denilen küçük günahlardır.”( Taberi Sahih Eser)

Mesruk ve Şa’bî de böyle demiştir. Abdurrahman b. Nafi -ki kendisine İbn Lubabe et-Taifi denilir- dedi ki: Ebu Hureyre radiyallahu anh ya aziz ve celil olan Allah’ın: “Küçük kusurlardan başka” buyruğu hakkında sordum. O: Öpmek, çimdiklemek, bakmak, tenlerin değmesi gibi dir. Eğer sünnet yerleri, birbirine temas edecek olursa gusül icap eder ve işte o zinadır, dedi.”(Ahmed)

Allah Teala’ın: “Artık kendinizi temize çıkarmayın” buyruğuna gelince yani nefislerinizi, kendinizi övmeyin. Teşekkür edilmeye değer bir konumda olduğunuzu düşünmeyin, yaptıklarınızı başa kakmayın.

“O kimin takvalı davrandığını en iyi bilendir” Bu da Allah Teala’ın şu buyruğu gibidir: “O kendilerini temize çıkaranlara bakmaz mısın? Hayır, dilediğini temize çıkaran Allah’tır. Onlara kıl kadar zulmedilmez. ” (Nisa, 49)

Müslim Sahih’inde: Muhammed b. Amr b. Ata dedi ki: Ben kızıma Berre adını verdim. Bana Ebu Seleme’nin kızı Zeynep dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu ismin konulmasını yasaklamıştı, çünkü bana Berre adı verilmişti de Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Kendinizi temize çıkarmayın, şüphesiz Allah aranızdan kimin birr ehli (iyi kimseler) olduğunu en iyi bilendir.” Peki ona ne ad verelim, dediler. Allah Rasulu: “Ona Zeynep adını veriniz” buyurdu.”(Müslim, 3002; Buhari, Edebu’ul-Mufret,339, Ebu Davud, 4804; Tirmizi, 2393; İbn Mace,3742; Ahmed Müsned, Sahih)

Müslim Sahih’inde; Ebu İmran el-Cevni, Cündeb radiyallahu anh’dan; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şunu anlattı: “Bir adam, Allah’a yemin olsun ki Allah filana mağfiret etmeyecek, dedi. Halbuki şüphesiz Allah Teala da: Filan kişiye mağfiret etmeyeceğime dair benim adıma yemin eden kimdir? Gerçek şu ki ben mağfiret buyurdum ve senin amelini boşa çıkardım buyurdu.”(Müslim, 2621;Sahih)

Başkalarını kötülemek, onların kusur ve hatalarını teşhir ederek kendini temize çıkarmak doğru olmadığı gibi, Allah’ın kimi affedip kimi affetmeyeceği hususunda hüküm vermek de kimsenin yetkisinde değildir. Müslüman, başkalarının kusurları ile meşgul olmamalı, kendi kusurlarını düzeltmeye çalışmalıdır.”

Beğen

Yorum Yap

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!