Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

             (یَوۡمَ یَقُومُ ٱلنَّاسُ لِرَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِینَ)
“O günde insanlar alemlerin Rabbi huzrunda duracaklardır.”(Mutaffifin/6)

Allah Teala’nın:  “O günde insanlar alemlerin Rabbi huzrunda duracaklardır” buyruğu şu demektir: O gün onlar çıplak ayaklı elbisesiz ve sünnetsiz olarak zorlu bir konumda günahkâr kimseler için oldukça zorlu, dar ve sıkıntılı bir günde kalacaklar, Allah’ın emrinden güçleri ve duyuları karşı durmaktan aciz kalacağı haller kaplamış olacaktır.

İbn Ömer’radiyallahu dan rivayet ettiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: “O günde insanlar alemlerin Rabbi huzurunda duracaklardır.” Öyle ki onların kimisi kulaklarının ortasına kadar teri içerisinde kaybolacaktır.”(Buhari.6531; Müslim. 2862; Sahih.)

İbn Ömer radiyallahu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyururken dinledim: “O günde insanlar alemlerin Rabbi huzrunda Duracaklardır. “Kiyamet gününde aziz ve celil Rahmân’ın azameti önünde. Kiyamet gününde erkeklerin yarısına kadar gelip onları gemleyecektir.”(Ahmed Musned Taberi 36582 sahih)

el-Mikdad b. el-Esed el-Kindi radiyallahu anh dedi ki Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyururken dinledim: “Kiyamet gününde güneş kullara bir mil yahut iki mil yakına kadar yaklaştıracak. Güneş onları yakıp kaynatacak, amellerine göre ter içinde kalacaklar. Kimisinin teri topluluklarına kadar, kiminin teri diz kapağına kadar, kimisinin teri beline kadar gelecek, kimisini teri de kendisini gemleyecek.”(Müslim 2864 Tirmizi 2421 Ahmed Musned Sahih)

Aişe radiyallahu anh dan Rasululla sallallahu aleyhi ve sellem Kiyamet gününde ayakta durmanın darlık sıkıntıdan Allah’a sığınırdı.”( Ebu Davud 766 hasen)

Abdullah İbn Mes’ud radiyallahu anh rivayete göre kırk başlarına semaya kaldırarak ayakta duracaklar, kimse onlarla konuşmayacak. Ter de iyileriyle kötüleriyle onların hepsini gelmemiş olacaktır. İbn Ömer radiyallahu anh dan yüz yıl duracaklar.”(Taberi İbn Kesir )

Abdullah İbn Mes’ud radiyalluhu anh’dan rivayete göre, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:”İnsanlar beş  şeyden  hesaba çekilmedikçe  kıyamet günü hiçbir tarafa hareket etmeyecektir; Ömrünü nerede ve nasıl tükettiğinden, gençliğini nerede geçirdi , malını nerden kazanıp nerde harcadığından.  öğrendiği ilimle yaşayıp amel edip etmediği.”(Tirmizî 2416; Sahih.)

Ebu Berze el Eslemi radiyallahu anh’dan rivayete göre, şöyle demiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kıyamet gününde bir kula şu sorular sorulmadıkça yerinden kıpırdayamaz. Ömrünü nerede ve nasıl tüketti, öğrendiği ilimle ne amel yaptı? Malını nereden kazandı ve nerede harcadı. vücudunu nerede yıprattı.”(Tirmizi. 2417; Sahih.)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!