Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde ve Sünen kitaplarında Evs b. Evs’radiyallahu anh yoluyla Nebi’sallallahu aleyhi ve selle den şu hadis naklolunmaktadır: “Günlerinizin en faziletli olanlarından biri de cuma günüdür. Allah Âdem’i o gün yarattı. Âdem’in ruhu o gün alındı. Sûr’a o gün üflenecek ve o gün kıyamet kopacaktır. Bu sebeple o gün bana çok salât ü selâm gönderiniz. Çün¬kü salât ü selâmlarınız bana arzolunur.” Sordular:Ey Allah’ın Rasulu! Sen çürümüşken bizim salât ü selâmlarımız sana nasıl arzolunur?Şu cevabı verdi:”Şüphesiuz Allah, yere, Rasullerin cesedlerini yemeyi haram etmiştir.”Ebu Davud 1047 İbn Mace1085 Nesai Ayrıca bu hadisi Hâkim Müstedrek’te, İbn Hibbân da Sahih’mde rivayet etmiştir.

Ebu Hureyre radiyallahu  Anh şöyle dedi: Rasulullah  Sallallahu Aleyhi ve sellem
‘İçerisinde güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür! Adem o günde yaratıldı, o günde cennete girdirildi, o günde oradan çıkartıldı ve o günde kıyamet kopacaktır! O günde öyle bir saat var ki, Müslüman bir kul o saate denk getirerek Allah’tan hayırlı bir şey isterse, Allah onun isteğini verir’ buyurdu.”(Müslim 854/1717, Ebu Davud 1046, Tirmizi 491, İbni Hibban 2772, Malik 1/108, 109, Begavi 1050, Abdurrezzak 5583, Ahmed 10307, Sahih)

Tirmizî Sönen’inde Ebu Hureyre’radiyalllahu anh den Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı cuma günüdür. O gün Allah, Âdem’i yaratmıştır. Âdem o gün cennete konulmuşdur ve yine o gün  cennetten çıkarılmıştır  . Kıyamet de cumadan başka bir günde kopmayacaktır.”(Muslim 854  Tirmizî 488 Nesai sahih)

İmam Mâlik, Muvatta adlı eserinde Ebu Hureyre’radiyallahu anh den aktardığı şu hadisi kaydeder: “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı cuma günüdür. Âdem o gün yaratılmış, o gün (yeryüzüne) indirilmiş, o gün tevbesi kabul edilmiş ve o gün vefat etmiştir. Kıyamet o gün kopacaktır. Cinler ve insanlar dışında bütün yaratıklar cuma günü mutlaka tanyeri ağardıktan gün doğuncaya kadar, kıyamet belki bugün kopar korkusuyla kulak kabartırlar. O gün içinde öyle bir saat vardır ki, müslüman bir kul namaz kıldığı halde o saate rastlar da Allah’tan bir şey dilerse muhakkak Allah, onun dileğini yerine getirir. ” Ebu Hureyre sözlerine devamla şu olayı anlatıyor: Kâ’b (el-Ahbâr): “Bu, her senede bir gündür” dedi. Ben: “Hayır, her cumadır” dedim. Bunun üzerine Kâ’b gitti Tevrat’ı okudu ve: “Allah Rasulu’sallallahu aleyhi ve sellem doğru söylemiş” dedi. Bu olaydan sonra Abdullah b. Selâm’la karşılaştım. Ona, Kâ’b’la görüşmemi anlattım. İbn Selâm: “O saatin hangi saat olduğunu biliyorum.” dedi. “Öyleyse bana söyle” dedim. “Cuma günü içindeki en son saattir” dedi. “Nasıl olur? Nebi’sallallahu aleyhi ve sellem: Müslüman bir kul namaz kıldığı halde ona rastlarsa… buyurdular; bu (en son) saatte ise namaz kılınmaz” diye itiraz ettim. İbn Selâm: “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem: Namaz kılmak için bir yere oturup bekleyen kişi, namaz kılıncaya kadar namazdadır, buyurmadılar mı?” diye karşılık verdi.”(Tirmizi  491. Ebu Davud 1046. Nesai. Muvatta .Sahih)
Gündüzün iki tarafında gecenin de yakın saatlerinde namaz kıl. Şüphesiz iyilikler kötülükleri siler. Bu öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.”(Hud 114)

Ebu Hurayra Radiyallahu anhu şöyle dedi:
“Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Büyük günahları işlemedikçe beş vakit namaz ve Cuma, öbür Cuma’ya kadar aralarında işlenen günahlara kefarettir.” buyurdu.”(Muslim 233/14  Tirmizî 214 İbni Mace 1086  İbni Huzeyme 314  Ahmed 2/484 sahih)

Ebu Ma’mer şöyle dedi: “Habbab radiyallahu anh “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem öğle ve ikindi namazlarında bir şeyler okuyor muydu?” dedik.
Habbab radiyallahu anhu:
“Evet.” dedi. Biz: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in okuduğunu nasıl biliyordunuz?” dedik.
Habbab radiyallahu anhu:
“Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sakalının hareketinden anlardık.” dedi.”(Buhâr 759  İbni Mace (826  İbni Huzeyme 505506 Ahmed 5/1096/395 sahih)

Selmân el Fârisî radiyallahu anh dan Resûlullah’m sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurduğunu nakletmiştir:”Cuma günü gusül abdesti alıp mümkün olduğu kadar temizlenir, ardından saçlarını sakalını yağlayan veya evinde bulunan güzel kokudan vücuduna süren ve daha sonra evinden çıkıp mescide gelerek safları yarmadan kendisine takdîr edilen namazı kılan ve imamın okuduğu hutbeyi  susup onu dinlerse  bu Cuma ile diğer Cuma arasındaki günahları bağışlanır.”(Buhari. 883; sahih)

Ebu Said el-Hudri radiyallahu anhuma şöyle dedi: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Cuma günü gusletmek, buluğ çağına gelen herkese vacibtir!” buyurmuştur.”(Buhârî 895 Muslim 846/5  Ebu Davud 341  İb Huzeyme 1742 Ahmed 3/60 sahih)

Ebu Hurayra radiyallahu anhu şöyle dedi:
“Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına sus desen yine lağv etmiş olursun!” buyurmuştur.” (Buhârî 894  Muslim 851/11 Ahmed 2/244, 285  Ebu Davud 1112  Tirmizî 512  İbni Huzeyme 1805  Albânî İrva 619)

Ebu’l Yekzân Ammar ibni Yasir radiyallahu anhu
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim, dedi.
“Namazı uzatmak hutbeyi kısaltmak kişinin dini iyi bilip anlayışlı olduğunu gösterir. O halde namazı uzunca kıldırıp hutbeyi kısa kesiniz.” (Muslim, Cuma 47 sahih)

Hakim de Müstedrek’inde rivayet etmiş bulunmaktadır: Ebu Said Hudri radiyallahu anh dan Nebi -sallallâhu aleyhi ve selem den şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Kim Cuma günü Kehf sûresini okursa (Allah) onun için kendisi ile iki Cuma arasını nur ile aydınlatır”(Hakim, Beyhaki sünen, sahih)

Cuma Günü Yapılacaklar

1- Gusül almak.
2- Güzel koku sürünmek.
3- Güzel elbise giyinmek.
4- Mescide erken gitmek.
5- Kehf suresini okumak.
6- Nebi sallallahu aleyhi ve selleme çokça salat getirmek.
7- Duaya icabet edilen vakitte dua etmek.

İshak bin Râhaveyh rahimehullah’a sorulur: Cuma günü dualara icabet edilen vakit ne zamandır?
Der ki: o vaktin ikindi namazından sonra olduğunda neredeyse şüphe bile etmiyorum.

8- Sadaka vermek.
İbnu’l Kayyım rahimehullah der ki: “Diğer günlere nispeten Cuma günü sadaka vermek, diğer aylara nispeten Ramazan ayında sadaka vermek kadar faziletlidir.”

9- Salih amelleri çoğaltmak.
Allah’ın seçmiş olduğu özel günlerde ibadet yapıldığı zaman ecri diğer günlerden daha bol olur. Çünkü o gün Allah tarafından özel olarak seçilmiştir! Aynı zamanda o günde yapılan haramların günahı da daha çok olur.

Bir hadisi şerifte şöyle geçmektedir:
Cuma gününde öyle bir saat vardır ki,
müslüman kişi, o ana denk gelerek
hayır isterse, Allah ona verir. İbni Abbas, radıyallahu anh
Ebu Hureyre, radıyallahu anh Ata ve Tavus gibi alimlerin
de zikrettiğine göre en sahih görüş,
o vaktin cuma günü güneş batmadan
önceki vakit olduğudur.

Ukbe b. Amir el-Cuheni radıyallahu anh dan rivayete göre; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur  “Ümmetimden iki taife helak olur: Ehli Kitab ve Ehli Liben! Ehli Kitab; Allahın Kitabını Allahın indirdiğinden başkasıyla tevil ederek müslümanların alimleriyle mücadele edecekler. Ehli Liben ise; Cuma ve Cemaatleri terk edecekler, bedevileşeceklerdir.”(Ahmed, Müsned Hasen)

حَدَّثَنَا حَسَنُ بْنُ مُوسَى، قَالَ: حَدَّثَنَا ابْنُ لَهِيعَةَ، قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو قَبِيلٍ، قَالَ: سَمِعْتُ عُقْبَةَ بْنَ عَامِرٍ، يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ” إِنَّمَا أَخَافُ عَلَى أُمَّتِي الْكِتَابَ وَاللَّبَنَ ” قَالَ: قِيلَ: يَا رَسُولَ اللهِ، مَا بَالُ الْكِتَابِ ؟ قَالَ: ” يَتَعَلَّمُهُ الْمُنَافِقُونَ ثُمَّ يُجَادِلُونَ بِهِ الَّذِينَ آمَنُوا ” فَقِيلَ: وَمَا بَالُ اللَّبَنِ ؟ قَالَ: ” أُنَاسٌ يُحِبُّونَ اللَّبَنَ، فَيَخْرُجُونَ مِنَ الْجَمَاعَاتِ وَيَتْرُكُونَ الْجُمُعَاتِاـ .
وقال محققوا المسند حديث حسن  :

Buhari ve diğer hadis âlimlerinin
bildirdiğine göre, cuma günü ölmenin
Fazileti hakkında gelen rivayetler
sahih değildir. İnsanı, içinde yaşadığı
zaman değil amelleri tezkiye eder.
Zira kişi yapacağı amelini seçer ama
zamana müdahale edemez.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!