Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

CEVAP: Kurtulan fırkanın, en belirgin özelliği, i’tikâdda, ibâdette, ahlâkta ve muamelatta Nebi sallallahu aleyhi ve sellemn yoluna sımsıkı sarılmaktır. Bu dört şeyde Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yoluna sarılmak kurtulan fırkanın en belirgin özellikleridir.

Akidede onların Allah’ın Kitâbı’nın ve Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in Sünneti’nin delâlet ettiği Allah’ın ulûhiyyeti, rubûbiyyeti, isimleri ve sıfatları konusundaki hâlis tevhide sımsıkı bağlı olduklarını görürsün. İbâdetlerde bu fırkanın, ibâdetlerin çeşitleri, miktarları, zamanları, mekânları ve sebepleriyle ilgili Nebi sallalahu aleyhi ve sellem’in sünnetine tam olarak uymak ve uygulamakla başkalarından ayrıldığını görürsün. Onlarda, Allah’ın dîninde çıkarılmış hiçbir bid’at bulamazsın. Bilakis onlar, Allah ve Rasûlune karşı olabildiğince edeplidirler. İbâdetler hususunda Allah’ın izin vermediği herhangi bir şeyi ortaya atarak Allah ve Rasûlunun önüne geçmezler.

Ahlâkta da başkalarından belirgin olarak ayrıldıklarını görürsün. Müslümanların iyiliğini istemek, açık yüreklilik, güler yüz, hoş ve nazik konuşmak, cesaret ve diğer ahlâkî güzellikler ve erdemlerde en güzeline sahip olmakla temâyüz ederler.

Muamelatta insanlar Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in işaret ettiği doğruluk ve şeffaflıkla muamele ederler. O şöyle buyurmaktadır: “Alıcı ve satıcı birbirlerinden ayrılmadıkları sürece muhayyerdirler. Eğer doğru söyler ve her şeyi beyân ederlerse alış verişleri kendileri için bereketli olur. Yalan söyler ve gerçeği gizlerlerse alışverişlerinin bereketi gider.

Bu özelliklerden bazılarının eksik olması kişiyi kurtulan fırkadan çıkarmaz. Fakat herkesin derecesi yaptığıyla ölçülür. İhlâsın ihlâli gibi tevhîd yönünden bir eksiklik onu kurtulan fırkanın dışına çıkarabilir. Bid’atler de böyledir. Bazen kişi, kendisini kurtulan fırkanın dışına çıkaracak bir bid’at işleyebilir.” (İbn Useymin)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!