Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel


“Çünkü biz her şeyi bir takdir ile yarattık.”(Kamer/49) 

Allah azze ve celle’nin: “Çünkü biz her şeyi bir takdir ile yarattık” buyruğu onun başka yerlerdeki şu buyrukları gibidir: “Her şeyi yaratıp, onu inceden inceye takdir ve tayin etmiştir. “(Furkan/ 2) O en yüce Rabbinin ismini tesbih et ki o yaratıp düzenleyendir ki o takdir edip yol gösterendir.”( Ala, 1-3)  Yani o bir kader takdir edip, tayin etmiş ve yarattıklarını ona göre hidayet eylemiştir. Bundan dolayı bu ayet-i kerimeyi ehl-i sünnet imamları Allah azze ve celle’nin mahlûkatı yaratmadan önceki Allah’ın kaderinin ispatı için delil gösterirler. Kader ise Allah azze ve celle ‘nin eşyayı var olmalarından önce durumlarını bilmesi ve onları yaratmadan önce bu durumlarını yazmasıdır.”(İbn Kesir)

Müslimin sahih de gelen rivayette: Ebu Hureyre radiyallahu anh dedi ki: Kureyş müşrikleri Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem’e gelerek onunla kader hakkında tartıştılar. Bunun üzerine: “O gün yüzleri üzere ateşe sürüklenirler. Cehennemin dokunmasını tadın (denilir)   çünkü biz her şeyi bir takdir ile yarattık” buyruğu nazil oldu.”(Muslim.
2656;Tirmizi. 2157;İbn mace; sahih)

İmam Ahmed İbn Hanbel rahimehullah der ki;  Kadere hayrı ve şerri ile iman etmek, bu konudaki hadisleri tasdik etmek, onlara inanmak gerekir, “niçin?” “nasıl?” diye sorulmaz. Ona iman ve tasdik ancak budur. Hadisin açıklamasını bilmeyen, ona akıl erdiremeyen, bunun hükmünde iman etmek ve teslim olmak ile yetinir. Böyle bir kimsenin, “sadıkul masduk”’un hadisinde, kader, rü’yet, Kur’an gibi konularda varid olan sünnetlerde konuşmaktan yasaklanmıştır. Sünnetle konuşsa bile, tartışmayı bırakıp teslim oluncaya ve gelen rivayetlere iman edinceye kadar Ehli Sünnet ashabından olamaz.”(Usûlu’s-Sunne)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!