Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

HER KİM RAHMANİN ZİKRİNDEN YÜZ ÇEVİRİRSE ŞEYTAN MUSALLAT OLUR

’Kim, Rahmân’ın zikrini görmezlikten gelirse; Biz ona şeytânı musallat ederiz. Artık onun yoldaşı odur.’’(Zuhruf/36)

“Kim, Rahmân’ın zikrini görmezlikten gelir (önemsemez ve yüz çevirir) se, Biz, o (basîreti kapalı ola) ‘na şeytânı musallat ederiz. Artık onun yoldaşı odur. ” Bu âyet,  Allah Teala’ın şu kavli gibidir: “Biz onlara bir takım yoldaşlar musallat ettik de önlerindekini ve arkalarındakini onlara süslü gösterdiler.” (Fussilet/25)
Bu âyet-i kerime sûrenin baş taraflarında geçen: “Siz… diye, Zikri size bildirmekten vaz mı geçelim?” (Zuhruf, 43/5) buyruğu ile ilişkilidir. Yani Biz size Zikri ulaştırmaya devam edeceğiz. Her kim ondan yüz çevirmek sureti ile Zikri görmezlikten gelip saptırıcıların söz ve batıllarına yönelecek olursa “Biz ona bir şeytanı musallat ederiz” küfrünün bir cezası olmak üzere ona bir şeytan veririz, “artık bu onun” denildiğine göre dünyada “ayrılmaz arkadaşıdır.” Onu helalden alıkoyar, harama iter, itaat yapmasını engeller, masiyet işlemesini emreder. İbn Abbas’ın açıklamasının anlamı budur.
Bir diğer görüşe göre de bu, ahiretteki durumu dile getirmektedir. Bu açıklamayı da Said el-Cübeyr yapmıştır.

‘’Muhakkak onları yoldan alıkoyarlar ve onlar da kendilerinin doğru yolda olduklarını sanırlar.’’Zuhruf/ 37)

“Muhakkak bunlar” yani şeytanlar “onları yoldan alıkoyarlar” hidayet yolunu izlemelerini engellerler. Burada fiilin çoğul lafzı ile gelmesi  Allah Teâlâ ‘ın: “Kim… görmezlikten gelirse” buyruğunda yer alan kim”” anlamındaki lafzın çoğul anlamını taşımasından dolayıdır.
“Ve onlar” kâfirler “kendilerinin hidayette olduklarını sanırlar.” Şöyle de açıklanmıştır: Kâfirler şeytanların hidayette olduklarını zannettiklerinden ötürü onlara itaat ederler.

Bu ayetleede zikir den  kasıt Kur’ândır her kim kur’an dan yüz çevirirse Allah teala şaytanı ona musallat eder hakkı batıl batılı hak görür bâtıla İmam eder.
Bu asırda yaşayan müslüman kecinenlerin çoğunluğu kuran kerim den daha çok hikaye uydurulmuş sözleri din edinmiştir.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!