Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“onlar kıyamet gününde kendilerinin yüklerini tamamen yüklendikten başka, bilgisizce saptırdıkları kimselerin yüklerinden bir kısmını da yükleneceklerdir. Dikkat! Taşıyacakları bu yükler ne kötüdür.”(Nahl/25)

Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: “Onlar kıyamet gününde kendilerinin yüklerini tamamen yüklendikten başka, bilgisizce saptırdıkları kimselerin yüklerinden bir kısmını da yükleneceklerdir.” Yani bizim onların aleyhine bunu söylemelerini takdir edişimizin sebebi, hem kendi günah yüklerini, hem de kendilerine uyup, onlara uyanların günahlarının da bir kısmını taşımaları içindir. Yani bunun sonucunda kendilerinin sapıtmalarının günahlarını yüklenecekleri gibi, başkalarını baştan çıkarıp onların kendilerine uymalarının günahını da yüklensinler diye
.Nitekim hadis de şöyle buyurulmaktadır:

Ebu Hureyre radiyalahu anh dan Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu;”Kim bir hidayete çağıracak olursa, o hidayete uyanların ecirlerinin bir misli ecir de ona verilir ve bu hal onların ecirlerinden herhangi bir şeyi eksiltmez. Kim de bir sapıklığa çağıracak olursa, ona da o sapıklığa uyanların günahlarının bir misli aynen verilir ve bu hal onların günahlarından bir şey eksiltmez.”(Muslim.2674;Ebu Davud.4609;İbn Mace.206;Sahih)

Allah azze ve celle ayrıca şöyle buyurmaktadır: “Andolsun onlar hem kendi yüklerini taşıyacaklar, hem de kendi yükleriyle birlikte başka yükleri de yükleneceklerdir. Hiç şüphesiz yaptıkları iftiralardan kıyamet gününde muhakkak sorumlu tutulacaklardır.” (Ankebut/13) Bu şekilde el-Avfî da Allah’azze ve celle’ın: “onlar kıyamet gününde kendilerini yüklerini tamamen yüklendikten başka bilgisizce saptırdıkları kimselerin yüklerinden bir kısmını da yükleneceklerdir” buyruğu hakkında İbn Abbas’radiyallahu anh tan şöyle dedidiğini nakletmektedir: Bu, yüce Allah’ın: “Andolsun onlar hem kendi yüklerini taşıyacaklar, hem de kendi yükleriyle birlikte başka yükleri de yükleneceklerdir.” (Ankebut /13) buyruğuna benzemektedir.”( İbn kesir sahih Eser)

Mücâhid rahimehullah de: Kendi yüklerini taşıyacaklar yani hem kendi günahlarını taşıyacaklar, hem de kendilerine itaat edenlerin günahlarını. Bu ise kendilerine itaat edenlerin azaplarını da hiçbir şekilde hafifletmeyecektir, diye açıklamıştır.( İbn Kesir sahih Eser)

Her kim insanları sapık bir yola davet ederse bu küfür olsun şirk olsun bidat olsun ve haram olsun konumuna göre davet ettiği kişinin günahını da yüklenecektir. Bunun nedeni de bilgisizlik ve cehalettir?

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!