Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Onlar o kimselerdir ki, dünya hayatında yaptıkları boşa gitmiştir. Üstelik kendilerinin muhakkak iyi iş yaptıklarını zannederler.”(Kehf/104)

“Onlar Rablerinin ayetlerini ve ona kavuşmayı inkâr edip, amelleri boşa gitmiş olanlardır. Biz kıyamet günü onlar için ölçü tutmayacağız.”(Kehf/105)

“Onlar o kimselerdir ki dünya hayatında yaptıkları boşa gitmiştir. ” Yani bunlar kabul edilen, razı olunan, meşru kılınmış bir şeriata uygun olmayan batıl ameller işledikleri için amelleri dünyada boşa gitmiş kimselerdir. “Üstelik kendilerinin muhakkak iyi iş yaptıklarını zannederler. ” Onlar hak adına bir şeye sahip olduklarına, kabul edilen kimseler, sevilen kimseler olduklarına inanırlar.

“Onlar Rablerinin ayetlerini ve ona kavuşmayı inkâr edip… ” Dünya hayatında Allah’ın ayetlerini vahdaniyetine, rasullerinin doğru olduğuna dair ortaya koymuş olduğu kesin ayetleri bile bile inkâr edip, ahiret yurdunu yalanlamış kimselerdir. İşte “biz kıyamet günü onlar için ölçü tutmayacağız.” Yani terazilerinin ağır basmalarını sağlamayacağız. Çünkü onların terazilerinde hayır diye hiçbir şey olmayacaktır.”(İbn Kesir)

Buhari ve Müslimden gelen rivayette; Ebu Hureyre radiyallahu anh dan  Rasulullah -sallaliâhu aleyhi ve sellem ’den şöyle buyurduğunu nakletmektedir: “Kıyamet gününde iri yarı ve pek şişman bir adam gelecek. Ama Allah nezdinde sivrisinek kanadı kadar ağırlığı olmayacak. Ayrıca: İsterseniz ‘biz kıyamet günü onlar için ölçü tutmayacağız’ buyruğunu okuyunuz” dedi.”(Buhari, 4729; Müslim, Sahih)

“yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir.” (Hucurat/)

Kurtubi, Hucurat süresi 2. ayetini tefsir ederken şöyle demiştir: Allah-u Teala’nın …Yoksa siz farkında olmadan amelleriniz boşa gider. ayetinin manası; insan bilmediği halde mücerret bir söz veya bir fiilden dolayı küfre girer demek değildir. Nasıl bir kafir imanı küfre tercih etmediği sürece mümin olamazsa, mümin de küfrü kasdetmediği ve küfrü tercih etmediği, sürece müslümanların icmasıyla kafir olmaz.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!