Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel


Kur’an da gecen hikmet kelimesi Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetidir.
İbn Teymiyye rahimehullah der ki; Küfür imandan, kazanç zarardan, hidayet dalaletten, kurtuluş vebalden, doğru eğriden, cennetlikler cehennemliklerden, müttakiler günahkârlardan ancak Muhammed sallallahu aleyhi sellem’in kılavuzluğuyla ayrılmış, böylece Allah’ın nimetlere garkettiği Nebilerin, sıddiklerin, şahitlerin ve sâlihlerin yolu ile gazaba uğrayarak sapmış olanların yolu apaçık birbirinden ayrılmıştır. İnsanlar, Raslullah’ sallallahu aleyhi sellem’ın gelenleri öğrenip ona tabi olmaya yiyecek ve içecekten daha çok muhtaçtır. Çünkü onlar olmazsa nihayet ölürler, ama bu olmazsa ahirette sonsuz azâba uğrarlar.

O halde herkesin O’nun getirdiklerini öğrenip bütün gücünü itaat etmek için harcaması gerekiyor. Çünkü acı azaptan kurtulmanın, cennette mutluluğa ermenin yolu budur. Buna erişmek rivayet ve nakil aracılığıyla gerçekleşir. Zira sadece akıl bu konuda yeterli değildir. Nasıl ki, göz nuru karanlıkta görmek için yeterli değilse, akıl nuru da, risalet güneşi doğmadan hidayeti bulamaz. Bu sebeble dini tebliğ etmek, İslam’ın emrettiği en büyük farzlardan birisidir. Allah’ın Rasulune emrettiklerini öğrenmek de herkese vaciptir.

Allah azze ve celle Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’i Kitab ve Sünnet ile gönderdi, yani kulları üzerindeki İlahi ihsanım, Kitab ve Sünnet ile tamamladı. Allah şöyle buyurur:

Size nimetimi tamamlamak için… Umulur ki, hidayeti arar bulursunuz. “Nitekim kendi içinizden size ayetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, size Kitab’ı ve hikmeti talim edip bilmediklerinizi size öğreten bir Rasul gönderdik.”(Bakara/150 “Öyle ise siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin!”(Bakara/151)

Allah Teala mü’minlere lutf u ihsan etmiş bulunuyor. “Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Rasul göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.”(Ali İmran/164)

Allah’ın sizin üzerinizdeki nimetini, size öğüt vermek üzere indirdiği Kitab’ı ve hikmeti hatırlayın. Allah’tan korkun. Bilesiniz ki Allah, her şeyi bilir.”(Bakara/231)
İbrahim Halilullah’ın dilinden de şöyle buyurur: Ey Rabbimiz, içlerinden ayetlerini okuyacak, kitabı ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir Rasul gönder.”(Bakara/129)

O Allah ki ümmilere içlerinden ayetleri okuyan, onları temizleyen, ve onlara kitab ve hikmeti öğreten bir Nebi gönderdi.”(Cuma/2)

(Ey Nebi eşleri)! Evlerinizde okunan Allah’ın Ayetlerini ve hikmeti düşünün.”(Ahzab/34)

Yahyâ b. Ebi Kesir rahimehullah ( 129/ 747) K a t a d e rahimehullah ( 118/736) Ş a f i i rahimehullah ve diğer birçok âlim, âyette geçen hikmet’in sünnet olduğunu söylemişlerdir. Çünkü Allah azze v e celle Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarına evlerinizde okunan Kitabı ve Hikmeti düşünün, buyuruyor. Kitab, Kur’ân-ı Kerim, Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem’in okuduğu diğer şeyler de sünnet (hadîs)’tir.  Ebu Davud rivayettin de; Mikdam bin Madi Kerib dan; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem dan rivayet olunduğuna göre şöyle buyurmuştur: Dikkat: Bana Kur’an verildi. Kur’anla beraber Onun bir benzeri daha verildi. Dikkat yakında midesi tok, rahat koltuğunda oturan bir kimse şöyle der: Şu Kur’an a sıkı sarılın, Onda helâl olarak bulduğunuzu helâl sayın. Haram olarak bulduğunuzu da haram sayın, dikkat size ehli eşeklerin eti helâl değildir. Yırtıcı hayvanlardan, parçalayıcı dişi olanların eti helâl değildir. Kendileri ile aranızda anlaşma bulunan kimselerin yitirdiklerini almanız size helâl değildir. Ancak sahibinin ona ihtiyacı yoksa o zaman helâl olur. Bir kimse bir kavme Misâfir olarak inerse onu ağırlamaları gerekir. Eğer onu ağırlamazlarsa, o şahsın onlan takip ederek ağırlamayana misilleme olarak cezalandırma misafir etmeme hakkı vardır.”(Ebu Davud, 4604; Sahih.) İbn Teymiyye

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!