Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Ebu Zer Cundub b. Cunade radıyalhhu anh ve Ebu Abdurrahman  Muaz b. Cebel radıyalhhu anh’dan rivayet edildiğine göre;  Nebi salhllahu aleyhi sellem şöyle buyurmuştur:  “Nerede olursan ol, Allah’tan sakın. Kötülük yaptığında arkasında iyilik yap ki o kötülüğü silip götürsün. İnsanlara da güzel ahlakla muamele et.”(Tirmızi.1987; Musned. Hasen.)

Birincisi: “Nerede olursan ol, Allah’tan sakın (takvalı ol)!” tavsiye Takva ve Allah’tan sakınma; haramlardan sakınmak ve emirleri yerine getirtir. Takva; sırf Allah rızası için, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem m sünnetine: uyarak Allah’ın emirlerini uygulamak; yasaklarına riayet etmek ve sınırlarını aşmamak için de  Allah’azze ve celle ın haramlarını yapmamaktır.

İkincisi: “Kötülük yaptığında arkasından iyilik yap ki o kötülüğü silip götürsün.” Yani bir kötülük yaptığında ardından bir iyilik yap; çünkü iyilikler kötülükleri siler. Kötülüklerden sonra Allah’a tevbe etmek de kötülükten sonra iyilik yapma kapsamındadır. Çünkü tevbe, en sevaplı ve faziletli iyiliktir. Zira yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Şunu iyi bilin ki Allah tevbe edenleri de, te¬mizlenenleri de sever.” (Bakara/222) “Ey müminler! Hep birden Allah’a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.” ( Nur  /31)
Ayrıca salih ameller de kötülükleri siler. Nitekim Rasulullah salhllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Beş vakit namaz, cuma diğer cumaya kadar, Ra¬mazan diğer Ramazana kadar -büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde- arasında yapılan kötülükler için kefarettir.”(Muslim.233) “Umre, diğer umreye kadarki günahlar için kefarettir.” (Buhari.1773; Muslim.1349;) Demek ki iyilikler, kötülükleri siler.
Üçüncüsü: “İnsanlara güzel ahlakla muamele et.” İlk tavsiye, kişinin Allah Ta’ala muamelesini, üçüncü tavsiye ise kullarla muamelesini anlatmaktadır, insanlara, onların övecekleri ve yermeyecekleri şekilde güzel davranmayı kas¬tetmektedir ki bu da güler yüzlü, doğru sözlü, hoş hitaplı . güzel davranışlarla olur.”Şerh İbn Useymin)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!