Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Ey Nebi hanımları! Siz diğer kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Eğer takvalı kimseler iseniz edalı ve yumuşak söylemeyin.” “O takdirde kalbinde hastalık bulunan kimse umutlanır. Siz hep uygun söz söyleyin.” “Evinizde oturun ilk cahiliyeninki gibi açılıp saçılarak salınıp yürümeyin. Namazı da dosdoğru kılın, zekatı verin. Allah’a ve Rasulune itaat edin. Ey ehl-i beyt, Allah sizden ancak kiri giderip, tam anlamıyla sizi temizlemek ister.” “Evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti hatırlayın. Muhakkak Allah her şeyin inceliklerini bilir her şeyden haberdardır.” (Ahzab/32-33-34)

İbn Kesir rahimehullah der ki; Bunlar Allah Teala’nın Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarına emretmiş olduğu birtakım adaptır. Ümmetin hanımları da bu hususta onlara tabidir. Allah Teala Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in hanımlarına emrolundukları gibi eğer takvaya bağlanacak olurlarsa kadınlardan hiçbir kimsenin onlara benzemeyeceğini, fazilet ve konumları itibariyle kimsenin onlara yetişemeyeceğini buyurmaktadır. Sonra Allah Teala: “Edalı ve yumuşak söylemeyin” buyurmaktadır. Süddi ve başkaları: “Bununla erkeklerle konuştukları vakit sözlerini inceltip, yumuşatmamalarını kastetmektedir.” demiştir. İşte bundan dolayı Allah Teala da “o takdirde kalbinde hastalık bulunan” yani kötü niyetli “kimse umutlanır” buyurmaktadır. “Siz hep uygun söz söyleyin.” İbn Zeyd dedi ki: “Hayır hakkında uygun, maruf, iyi ve güzel söz söyleyin.” demektir. Yani yabancılarla edalı ve yumuşak olmayan sözlerle konuşmalıdır. Bu da bir kadının yabancılara kocasına hitap ederken konuştuğu gibi konuşmayacağını ifade eder.
Allah’ın: “Evlerinizde oturun” buyruğuna gelince: “Evlerinizde kalın, ihtiyacınız olmadan dışarı çıkmayın.” demektir. Şartlarına riayet ederek mescitte namaz kılmak meşru ihtiyaçlardandır.

Buhari ve Müslim’den gelen sahih bir rivayette; Nitekim Abdullah İbn Umer radıyallahu anh’dan; “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Allah’ın kadın kullarını Allah’ın mescitlerine gitmekten engellemeyiniz. Onlar dışarıya dikkat çekmeyecek bir şekilde çıksınlar. Bununla birlikte evlerinde namaz kılmaları onlar için daha hayırlıdır.” (Buhari, 5238, Müslim, 442; Ebu Davud, 567; Ahmed Müsned; Sahih)
Tirmizi’den gelen sahih bir rivayette; Abdullah b. Mesud radıyallahu anh’dan; Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu nakletti: “Kadın bir avrettir. Bu sebeple dışarı çıktığı vakit şeytan onun üzerine dikkatleri çeker. Rabbinin rahmetine en yakın olduğu hal ise evinin dip tarafında bulunduğu zamandır.” (Tirmizi, 1173; Bezzar, Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!