Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

(Ey Muhhammed! Onlara) “deki ben tebliğ karşılık  sizden bir ücret istemiyorum. ve ben. kendiliğimden bir şey iddia edenlerden de değilim.”(Sad/86

Allah azze ve celle buyuruyor ki: Ey Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem ‘e, bu müşriklere şunu söyle: Ben bu tebliğime karşılık ve size karşı bunca samimi olmama rağmen sizden dünya malından bana vereceğiniz bir ücret istemiyorum. “Ve ben kendimi zorlayarak bir şeyler uyduranlardan da değilim.” Yani yüce Rabbinin benimle gönderdiği risalete karşılık sizden -onun dışında ondan fazla- başka bir şey istemiyorum. Aksine ben bana verilen emri eksiksiz yerine getiririm. Ona ne bir şey ekler, ne de bir şey eksiltirim. Bu yaptığımla da aziz ve celil olan Allah’ın vechini ve Ahiret  yurdunu ümit ederim.

ؤماانا من المتكلفين (sahte tavır.  olduğunda başka göstermek)”Ve ben kendiliğinden bir şeyler uyduranlardan da değilim.” Yani ben bir şeyler uydurmak için kendimi zorlamıyorum ve emr olunmadığım şeyleri uydurup söylemiyorum.

Süfyan-ı Sevri, A’meş ve Mansur’dan, o Ebu’d-Duha’dan, o Mesruk’tan şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud’radiyallahu anh’a gitmiştik. Şöyle dedi: Ey insanlar, bir şey bilen bir kimse onu söylesin. Bilmeyen kişi de tekellüfe kamcasın(bir şeyle uydurmaya  kendisini zorlamsın)   Allah en iyi bilendir, desin. Çünkü kişinin bilmediği bir şeye Allah en iyi bilendir demesi ilmin bir parçasıdır. Hem yüce Allah sizin Nebinize -sallallahu aleyhi ve sellem- şöylece hitap etmiştir: “Deki: Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum ve ben kendimi zorlayarak bir şeyler uyduranlardan da değilim.”(Sad/86) (Buhari. 4809; Müslim)

Kendini olduğundan başka göstermek  asrımızın en büyük hastalığıdır.Hangi gruptan olursa olsun.Bu psikolojik bir hastalıktır.Çağımızın insanının fıtratı bozulmuştur.Bunu da ancak Kuran ve sünneti  alimlerin gösterdiği şekilde anlamak bu hastalığın tek çaresidir.Çünkü insanları tedavi edebilecek ilmi alimler verebilir.Şu anda bazı Müslümanlar insanlara reçete yazıyorlar ama bu insanlar kendileri hastadırlar. Çünkü bu insanlar ehli sünnetin akidesini, tefsir anlayışını, fıkıh anlayışını, hadis anlayışını ve metodunu bilmiyor.Bu insanlar kendisi reçeteye muhtaçtır.Bunların çoğu hastadır.Çoğunu akidesi  cehmi , harici, batini ve ya rafazidir. İşte bu insanlar kendilerini olduğundan farklı gösteriyorlar   Allah azze ve celle bizi bunların şerrinden muhafaza eylesin.  

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!