Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.”/Cuma 9)
“Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.”(Cuma 10)
İhrama girip hac yapan kişinin durumu açık olup onun Müslüman olduğunu söyleriz . Rasulullah  Sallallahu Aleyhi ve Sellem ihramlı iken devesinden düşüp boynu kırılan kişiye  Müslüman muamelesi yapmış , yıkanıp elbisesiyle kefenlenmesini emretmiştir . Dünya ahkamına göre  . Mina ,  Müzdelife , Arafat gibi yerlerde ihramlı olarak gördüğümüz kişilere Müslüman hükmünü veririz. Bütün bunlardan sonra şunu söyliye biliriz ki biz durumu kapalı olan Müslüman ı arkasından namaz kılarız ve Müslüman olduğunu hükmederiz, çünkü İslam’ın rükünlerinden birini izhar etmiş ve kendisini islam’dan  çıkaracak bir şey yapmamıştır.
  İbn-i teymiye rahimehullah şöyle der : durumu kapalı olan her müslümanın arkasından namaz kılmak ,bütün imanların ittifakı ile caizdir . kalbindeki itikadını bilmediğim kişinin arkasından ne cemaat ne de Cuma namazı kılmam diyenler bid’at  içinde olup sahabeye tabiine ve onların yolundan giden Müslümanların imanlarına muhalefet etmiş olur.
  Şeyhu’ı-islam ibn-i teymiye rahimehullah başka bir yerde şöyle der : fasıklık veya bid’atının görülmediği kişinin arkasından her türlü namazın kılınması bütün imanların ittifakı ile caizdir  kişinin imam olabilmesi için cemaatin onun itikadını bilmesi veya itikadı konusunda onu imtihana tabi tutması şartı yoktur durumu kapalı olan müslümanın arkasında namaz kılınır .
İslam alimlerini ittifakı  ile durumu kapalı olan kişinin arkasında namaz kılmak caizdir .durumu kapalı olan kişinin arkasında namaz kılmanın  haram veya batıl olduğunu söyleyen , ehl-i sünnet ve’l-cemaat’in icmasına muhalefet etmiş olur . İbn Teymiyye Fetâvâ

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!