Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Mûsâ İbn Ukbe’den nakledilmiştir: Ömer İbn Ubeydullah’m kölesi ve kâtibi olan Sâlim Ebu’n-Nadr şöyle dedi: “Abdullah İbn Ebû Evfâ’nın Harûriyye-‘ye çıktığı zaman Ömer İbn Ubeydullah’a gönderdiği bir mektupta okumuştum. Şöyle yazıyordu: Rasûl salalâhu aleyhi ve sellem düşmanla karşı karşıya geldiği bir savaşta güneş tepe noktasından batıya doğru meyledene kadar bekledi.

Sonra ayağa kalkıp insanların arasında durarak: “Ey insanlar, düşmanla savaşmak için karşı karşıya gelmeyi arzulamayın. Allah’tan hep afiyet isteyin. Fakat savaşmak üzere düşman ile karşı karşıya geldiğinizde kararlı ve dirençli olup sabredin. Şunu iyi bilin ki cennet kılıçların gölgeleri altındadır” buyurdu ve şöyle dua etti:

“Ey Kitâb’ı indiren, bulutları yürüten  ve düşman birliklerini dağıtıp perişan eden Allahım, şu düşmanımızı perişan et hezimete uğrat, bize onlara karşı yardım eyle zafer nasip et!”

Mûsâ İbn Ukbe şöyle dedi: Sâlim Ebu’n-Nadr bana şunları söyledi: “Ben Ömer İbn Ubeydullah’ın katibi idim. Ona Abdullah İbn Ebû Evfâ’dan gelen bir mektupta Resûl-i Ekrem’in sallallâhu aleyhi ve sellem:”Düşmanla savaşmak için karşı karşıya gelmeyi arzulamayın!” dediği yazıyordu.”(Buhari, 3024; 3025; Muslim )

Ebu Hureyre’ radiyallahu anh dan nakledildiğine göre Nebi  sallalâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Düşmanla savaşmak için karşı karşıya gelmeyi arzulamayın. Fakat savaşmak üzere düşman ile karşı karşıya geldiğinizde kararlı ve dirençli olup sabredin!”(Buhari, 3026)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!