Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Kendilerine kesin bir delil gelmemiş iken Allah’ın ayetleri hakkında tartışanlar var ya, şüphesiz onların göğüslerinde asla kendisine ulaşamayacakları bir kibirden başka bir şey yoktur. Derhal Allah’a sığın, çünkü O her şeyi işitendir, gören.”(Ğafir/56)

“Kendilerine kesin bir delil gelmemiş iken Allah’ın ayetleri hakkında tartışanlar” batılı ileri sürerek hakkın önünü kesenler, tutarsız şüphelerle doğru delilleri Allah’tan gelmiş herhangi bir delil ve belge olmaksızın reddedenler “var ya, şüphesiz onların göğüslerinde asla kendisine ulaşamayacakları bir kibirden başka bir şey yoktur.” Onların göğüslerinde hakka uymaya karşı bir kibir, kendilerine onu getireni küçümseme bulunmaktadır, ama onların arzu ettikleri hakkı söndürmek, batılı yüceltmek ise ele geçiremeyecekleri bir husustur. Aksine hak yükseltilen, yüceltilendir, onların sözleri ve maksatları ise alçaltılandır.”İbn Kesir.

“Kendilerine gelmiş hiçbir delil olmadığı halde Allah’ın âyetleri hakkında mücadele edenler gerek Allah yanında, gerekse iman edenler yanında büyük bir öfke karşılanır. Allah, büyüklük taslayan her zorbanın kalbini işte böyle mühürler.”(Ğafir/35)

“Sonra Allah Ta’ala şöyle buyurmaktadır: “Onlar ki kendilerine gelmiş bir delil olmaksızın Allah’ın ayetleri hakkında tartışırlar.” Yani onlar ki batılı ileri sürerek hakkı ortadan kaldırmaya çalışırlar. Herhangi bir delil, beraberlerinde Allah’tan gelmiş bir belge bulunmaksızın da kesin delillere karşı tartışırlar. Şüphesiz   Allah Ta’ala  böyle bir hali en ileri derecede buğz ile karşılar. Bundan dolayı  Allah Ta’ala: “Gerek Allah indinde, gerek müminler yanında (buna) öfke oldukça büyüktür” buyurmaktadır. Yani müminlerin kendileri de bu niteliktekilere buğz ederler, öfkelenirler çünkü bu nitelikte olanların Allah kalbini mühürler. Artık bundan sonra o kalp iyilik nedir bilmez, kötülüğü kötülük olarak tanımaz. İşte bundan dolayı da  Allah Ta’ala: “Allah” hakka karşı “büyüklük taslayan her zorbanın kalbini işte böyle mühürler” buyurmaktadır.”Derhal” bu gibilerinin durumundan “Allah’a sığın. Çünkü O her şeyi işitendir, görendir.” Yahut Allah’ın ayetleri hakkında herhangi bir delilleri bulunmaksızın tartışan bu gibi kimselerin şerrinden Allah’a sığın.”(İbn Kesir)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!