Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

İbn Ömer radiyallahu anh dan Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua etmiştir “Ey Allah’ım! Şam’ımızda bize bereket ihsan et! Ey Allah’ım! Yemen’imizde bize bereket ihsan et!”(Buhari, 1037; 7094;Sahih)

Süfyan’dan, o el-Ameş’den, o Hayseme’den, o Abdullah b. Amr radiyallahu anh’dan şöyle dediğini nakletti: İnsanlar üzerinden kalmak üzere Şam’a gitmedik hiçbir müminin kalmayacağı bir zaman gelecektir.”(Mustedrek/8461; Sahih)

Abdullah ibni Ömer Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem; “Kıyamet gününden önce Yemen’in Hadramevt şehrinden veya Hadramevt denizi tarafından bir ateş çıkacak ve insanları haşredecek toplayacaktır. ’Sahâbe: Ya Rasulallah! Bu durumda bize ne emredersin? diye sorunca Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Size Şam’ı tavsiye ederim’ buyurdu.” (Müslim Fiten 14; Tirmizi, 2217; Sahih)

İbni Havale radiyallahu anh dan Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: “Yakında işler sizin muhtelif ordulara ayrılmanız şeklinde olacaktır! Bir ordu Şam’da, bir ordu Yemen’de ve bir ordu da Irak’ta olacaktır. ”Bunun üzerine ibni Havale Radiyallahu Anh: Ya Rasulallah! O zamana yetişirsem benim için onlardan birini seç ki orayı tercih edeyim, deyince Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: “Sen Şam’ı seç! Orası Allah’ın arzının en hayırlısıdır. Allah kullarından en hayırlı olanları orası için seçer. Şayet Şam’a gitmeyi istemezseniz Yemen’i seçin ve havuzunuzdan için. Şüphesiz ki Allah Şam’a ve ahalisine benim için vekil olmuştur.”(Ebu Davud. 2483 Sahih.)

Ebudderda radiyahhahu anh dan Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:“Yapılacak olan savaş gününde Müslümanların sığınağı, Şam şehirlerinin en hayırlısından biri olan ve kendisine Dimeşk denilen şehrin yanındaki el-Ğuta olacaktır.”(Ebu Davud. 4298; Sahih.)

Zeyd b. Sabit radiyallahu anh dan rivayete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında Kur’ân-ı yazılı parçalardan derlemekte idik. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ne mutlu Şam’a” buyurdu. Biz de: “Hangi sebeplerden dolayı Ey Allah’ın Rasülül” dedik. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Rahman’ın melekleri kanatlarını Şam’ın üzerine germişlerdir” buyurdu.”(Timizi, 3954; Müsned, 20621; Sahih)

Muaviye bin Hayde Radiyallahu Anh dan; “Ey Allah’ın Rasulu bana nereyi emredersin?” dedim. Allah’ın Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem; “Eliyle Şam tarafını göstererek işte burayı tavsiye ederim” dedi” (Tirmizi,2192; Sahih)

Abdurrahman bin Selman radiyallahu anh dan şöyle dedi: Gelecekte Acem Meliklerinden bir Melik gelecek, sadece Dimşek hariç bütün şehirlere üstün gelecek.”(Ebu Davud, 4639; Sahih)

Mekhûl radiyallahu anh dan rivâyet edildiğine göre : Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Savaşta Müslümanların çadırlarının yeri (Şam
bahçelikleri çevresinde) Gavta denilen yer olacak.”( Ebu Davud.4640; Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!