Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Şeyhu’l-İslâm İbn Teymiyye dedi ki:

Sıfatların bir kısmı hakkında ileri sürülen görüş, diğerleri için de geçerlidir.

Eğer muhatap Allah’ın hayat ile Hayy, ilim ile Alim, kudret ile Kâdir, basar ile Basir, kelam ile Mütekellim, irade ile Mürid olduğunu ve bunların hepsinin hakikat olduğunu kabul ediyor ama Allah’ın muhabbet rızası, gazabı, keraheti (hoşlanmama) gibi sıfatlarına i’tiraz edip onları mecaz kabul ediyorsa ve onları ya irade ile ya da nimetler ve cezalar gibi birtakım yaratılmışlarla tefsir ediyorsa, ona “nefyettiğin ile isbat ettiğin arasında fark yoktur, bilâkis ilki hakkındaki görüş diğeri için de geçerlidir” denir.

Şayet “mahlûkun kendisine lâyık iradesi olduğu gibi Allah’ın da kendisine lâyık iradesi vardır” dersen, aynı şekilde mahlûkun kendisine lâyık muhabbeti ve Allah’ın da kendisine lâyık muhabbeti vardır, Allah’ın Teâlâ’nın rızası ve gazabı kendisine lâyık olup mahlûkun rızası ve gazabı da kendisine lâyıktır, denir.” (et-Tedmuriyye)

İbn Kesir rahimehullah dedi ki:

Ebu’l Abbas Şeyhülislam ibn Teymiyye rahimehullah öldü. Bende onun yüzünü açtım ve onu öptüm. Gerçekten onunla ayrıldığımız zamandan ihtiyarlığı daha çok artmıştı. Arkasında ona dua edecek  salih bir evlat bırakmadı. Ancak ardından ona dua eden bir ümmet bıraktı.

[El-Bidaye ve’l Nihaye (18/300)]

Cahillerin bu dinde fetvalari batıldır İbn Kesir rahimehullah gibi Müfessir hadisci fakih ve tarihci kocaman bir alimin İbn Teymiyye rahimehullah hakkında şahitlik yapması heterlidir. İbn Teymiyye rahimehullah hakkında iftira atan bök böceklerinin bir değeri yoktur çünkü onlar alçak insanlardır.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!