Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

İmâm Abdulazîz b. Bâz rahimehullâh’a soruldu: Soru: Allah’tan başkasını yardıma çağıran ve: ‘Bize yardım et ey Gavs, Meded ey Abdulkadir Geylani’ gibi sözler söyleyen bir imamın arkasında namaz kılmam doğru mu? Bundan başka imam bulamadığım zaman namazımı evde kılmam olur mu?

Cevap: Şirk koşan Müşriklerden hiçbirinin arkasında namaz kılmak câiz değildir. Allah’tan başkasını yardıma çağıran ve medet isteyen kişi de arkasında namaz kılmanın caiz olmadığı müşriklerdendir. Çünkü, Allah’tan başka ölülerden, putlardan, cinlerden ve bunlardan başka şeylerden yardım istemek Allah subhânehu’ya şirk koşmaktır.

Diri olan ve yanında bulunan bir yaratılmıştan, sana yardım etmeye güç yetirebileceği bir konuda yardım istemen iseAllah azze ve celle’nin Mûsâ aleyhisselam kıssasındaki şu buyruğu sebebiyle câizdir: “Mûsâ’nın kabilesinden olan yandaşı düşmanına karşı ondan yardım istedi.”(Kasas 15)

Eğer arkasında namaz kılabileceğin Müslüman bir imam bulamaz isen senin için namazı evinde kılmak câizdir. Eğer bu müşrik imamdan önce veya sonra namazı mescidde kılmaya güç yetirebilecek Müslüman bir cemaat bulursan namazı onlarla birlikte kılarsın.

Müslümanların bu müşrik imamı azletmeye ve yerine Müslüman bir imam tayin etmeye güçleri yetiyor ise bunu yapmak onlara vâciptir. Çünkü fitneye yol açmayacak şekilde bunu yapmaya imkan olduğu takdirde bu, emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münkerden ve Allah’ın arzında şerîatını ikâme etmektendir.

Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır: Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velîsidirler. Emr-i bi’l-ma’ruf ve nehy-i ani’l-münker yaparlar.”(Tevbe s 71) Yine  Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır: Gücünüz yettiği kadarıyla Allah’tan korunup sakının.”(Teğâbun sûresi, 16)

Nebi sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurmaktadır: “Sizden herkim bir münker görürse onu eliyle değiştirsin. Eğer buna güç yetiremiyorsa diliyle değiştirsin, buna da güç yetiremiyorsa kalbiyle değiştirsin. Bu da imanın en zayıfıdır.” bu hadisi Müslim Sahîh’inde tahric etmiştir.”(Mecmû’u Fetâvâ ve Makâlât Mutenevvia 4. cilt/314. sayfa)

Allâh’tan başkasına yaptığı duâ ile bilinen birisinin arkasında kılınan namaz geçerli olur mu, ve böyle bir kişinin arkasında namaz kılanın hükmü nedir?  Cevap:  Allâh’a ortak koşan birinin arkasında namaz kılanın namazı geçerli değildir.

Allâh’tan başkasına duâ ettiği, Allâh’tan başkasına yalvardığı (istiğâse) ve Allâh’tan başkasına adak adadığı müddetçe ilim ehli indinde onun arkasında namaz kılamaz.

Bir kafirin arkasında namaz kılamaz, ve kafirin arkasında kılınan namaz geçerli değildir.  İhtilâf fâsık olandadır¹, ancak kafirde değil.”(Fetâvâ Nûrun ‘ala’d-Derb 1/254)

هل تصح الصلاة خلف من عرف بدعاء غير الله؛ وما حكم من يصلي خلفه؟

الجواب

 من صلى خلف من يشرك بالله لا تصح صلاته، ما دام يدعو غير الله، ويستغيث بغير الله، أو ينذر لغير الله، لا يصلى خلفه عند أهل العلم، لا يصلى خلف الكافر، ولا تصح الصلاة خلف الكافر، إنما الخلاف في الفاسق أما الكافر فلا.

فتاوى نور على الدرب (254/1)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!