Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

CEVAP: Cuma gününe tesadüf ettiği zaman bir gün öncesinde oruç tutulmasa da arafe günü orucunu tutmak meşrudur. Çünkü Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem arafe günü orucunu teşvik etmiş, onun faziletini ve sevabının büyüklüğünü beyan etmiştir.

Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Arafe günü oruç tutmak geçmiş senenin ve gelecek senenin günahlarına keffarettir. Aşura günü oruç tutmak ise geçmiş bir senenin keffaretidir.” Bunu Ahmed, Müslim ve Ebu Davud rivayet etti.

Bu hadis Buhari ve Müslim’in rivayet ettiği şu hadisi tahsis eder: “Sizden biriniz cuma günü oruç tutmasın, ancak bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla birlikte oruç tutsun.”

Cuma günü oruç tutmayı yasaklayan bu hadis bir müslümanm o gün sırf cuma olduğu için oruç tutmasını yasaklamıştır. Fakat dinin teşvik ettiği başka bir şeyden dolayı o gün oruç tutan kimseye gelince, o yasaklanmamıştır, bir gün bile oruç tutsa meşrudur.

Fakat her iki hadisle amel ederek ve daha fazla sevap kazanmak için ihtiyaten bir gün öncesiyle birlikte oruç tutarsa daha uygun olur. Başarı Allah’tandır.

Şeyh Abdulazîz Bin Baz rahimehullah da şöyle demiştir  Arefe günü orucu Cuma’ya denk geldiğinde tek başına tutulmasında bir beis yoktur.”

Fetâvâ el-Lecnetu’d-Daimetu li’l-Buhusi’l-Ilmiyyeti ve’l-îfta, Fetva no: 6655)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!